Norul de praf saharian a traversat din nou țara noastră. Particulele de praf roșiatic s-au depus cel mai mult în vestul, centrul și nordul țării, in zonele in care a plouat mai mult. Vânturile fierbinți din Africa transportă de câteva ori pe an o cantitate extraordinară de nisip din Sahara până pe continentul nostru. Impactul tipic este un cer roșu sau portocaliu, dar există, de asemenea, un efect potențial asupra calității aerului la nivelul solului, dar și a sănătății.
Medicii au avertizat că norul de praf saharian poate afecta atât persoanele cu probleme respiratorii, cât şi pe cele sănătoase.
Odată inhalate particulele de praf, acestea ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele, o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar, și celulele imune.
Persoanele care au diferite boli pulmonare, precum cele cu astm, pot avea parte de o agravare a simptomelor.
Iar în cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere, cu iritații la nivelul gâtului, nasului și chiar lăcrimare.
În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, este recomandată purtarea unei măști de protecție mai ales persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News