Skip to content
Internațional

Avertismentul NATO, lansat de Mircea Geoană: Rachetele Chinei pot lovi Europa şi Statele Unite

Inquam/Octav Ganea

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit într-un interviu acordat publicaţiei Washington Examiner despre faptul că Europa şi Statele Unite ar trebui să privească cu îngrijorare capabilităţile militare dezvoltate în ultima perioadă de China.

Confruntându-ne cu apariţia noilor tehnologii şi cu faptul că rachetele chineze au acum capacitatea de a atinge continentele european şi american, va trebui să devenim mai atenţi la ascensiunea Chinei”, a spus Mircea Geoană, în cadrul interviului pentru Washington Examiner.

Avertismentul lui Mircea Geoană vine după ce, cu câteva zile înainte, fostul ministru de Externe român a vorbit pe aceeaşi temă în cadrul unei conferinţe susţinute la Institutul Hudson. Cu această ocazie, secretarul general adjunct al NATO a spus că a venit vremea că statul chinez să devină parte a unor acorduri privind înarmarea, alături de Rusia sau Statele Unite ale Americii, scrie adevarul.ro.

Observăm, astăzi, o luptă epocală pentru felul în care se organizează societăţile umane. Bătălia se poartă între noi, cei care credem că democraţia, piaţa liberă şi societatea deschisă sunt soluţia, şi ceilalţi, care cred că societăţile închise, regimurile autoritare şi dictaturile sunt cele mai eficiente formule de guvernare pentru societăţile moderne”, a adăugat Geoană.

Este o diferenţă în felul în care ne raportăm la Rusia şi la cel în care ne raportăm la China în cadrul alianţei (n.r. – NATO). Faptul că noi considerăm China ca fiind o provocare dar şi o oportunitate reflectă perspectiva conform căreia China schimbă balanţa globală a puterii”, a concluzionat secretarul general adjunct al NATO.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *