Skip to content
Coronavirus

Avertismentul ONU cu privire la coronavirus: Costul pandemiei se va ridica în 2020 la 1 trilion de dolari

Inquam Photos / Octav Ganea

Pe lângă pierderea a numeroase vieți omenești, incertitudinea economică generată de pandemie va costa probabil economia mondiala 1 trilion (1 miliard de miliarde) de dolari anul acesta, arată un raport publicat de Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a ONU, UNCTAD.

Raportul, lansat în timp ce piețele financiare mondiale au scăzut din cauza preocupărilor legate de întreruperile lanțului de aprovizionare din China și a incertidudinii prețului petrolului în rândul marilor producători, mai arată că puține țări nu vor fi afectate de criză.

Este dificil de prevăzut modul în care vor reacționa piețele financiare la impactul pandemiei, însă ceea ce poate fi spus cu siguranță este faptul că lumea întreagă este extrem de îngrijorată. „Panica a atins un nivel mult peste cotele normale, ceea ce este o problemă majoră”, a afirmat Kozul-Wright, directorul agenției.

Pentru a contracara aceste temeri, „guvernele trebuie să cheltuiască în acest moment pentru a preveni un colaps care ar putea fi și mai dăunător decât cel care ar putea avea loc în cursul anului”, mai spune acesta.

Întrebat cum ar putea reacționa diferite țări la criză, inclusiv China și Statele Unite, economistul ONU a declarat că guvernul chinez va trece probabil la „măsuri expansioniste” semnificative: creșterea cheltuielilor și reducerea taxelor. În ce privește Statele Unite, acestea se află în an electoral – guvernul american va trebui să găsească și alte modalități decât reducerea taxelor și a dobânzilor.

Referitor la zona euro, economistul de rang înalt a subliniat faptul că economia acesteia înregistra oricum o scădere la finalul anului trecut. Probabil că zona euro va intra în recesiune în lunile următoare; economia Germaniei este deosebit de fragilă, însă economia italiană și cea din alte țări periferice se confruntă, de asemenea, cu probleme serioase, relatează news.un.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *