Avertismentul rectorului SNSPA: Nu este exclus ca Georgescu să fugă peste noapte în Rusia, unde va cere azil politic

Sursa foto: Călin Georgescu

Dupa ce marti, 4 martie 2025, Serviciul de Informatii Externe al Federatiei Rusiei – azi, numit SVR, dar care a functionat ca un departament distinct, in cadrul KGB, de care s-a desprins in 1991 – a dat un comunicat in care deplangea soarta candidatului „non-sistem” Calin Georgescu, temerile ca acesta ar putea fi omul lui Putin au devenit din suspiciuni aproape certitudini.

Intr-un editorial publicat in revista Cultura, Remus Pricopie, rectorul SNSPA, afirma ca logica interventiei Rusiei nu este de a-i face un mare serviciu lui Georgescu, intrucat oficializarea sprijinului oferit de Moscova va functiona exact in sens invers:

„Comunicatul de ieri are rolul de a utiliza la potential maxim «Jokerul Georgescu», devoalat intre timp, prin toate firele care duc direct la Moscova (discurs, bani, Potra, arme etc.). Georgescu NU mai are valoare electorala pentru mai 2025 (scade accelerat in sondaje), dar mai poate fi utilizat pe post de „bat in gard”, mai exact, se mai poate face circ, scandal, confuzie, zgomot electoral, ca sa ne tina ocupati pentru inca un numar de zile/saptamani”, scrie politologul roman.

„Obiectivul «Romania» este atat de important pentru Rusia incat sa nu ne imaginam ca atacul hibrid s-a terminat. Cotroceniul ramane o tinta strategica importanta, pe care o va ataca prin alte metode si cu alti oameni, la alegerile din mai 2025, dar nu prin candidatul devoalat Georgescu. Probabil, de data asta, Rusia va incerca sa construiasca un alt profil de candidat, unul etichetat „pro-european”, dar dependent de Kremlin prin fire nevazute, construite prin metode clasice de tip KGB. In acest sens – si fara sa acuz pe cineva, pentru moment –, cred ca ar fi in interesul tuturor romanilor sa intelegem care sunt sursele de finantare ale tuturor candidatilor la prezidentiale, dar si sa avem o explicatie rezonabila a oamenilor din spate care sustin diferitele candidaturi.

In acelasi timp, nu trebuie sa uitam ca Moscova are, la Bucuresti, si alti politicieni romani, asa cum are si jurnalisti romani, oameni de afaceri romani, magistrati romani, diplomati romani, profesori romani, preoti romani, artisti romani etc. care joaca in „Partida Rusa”.

Am semnalat acest lucru si in august 2023, intr-un articol publicat in revista Cultura, dar politicienii romani pro-occidentali au considerat probabil ca apelul meu este o exagerare. Altfel nu-mi explic pasivitatea lor, pe aceasta directie, pana la decizia CCR de anulare a alegerilor din 2024. Georgescu, de care nu auzise nimeni anterior votului, nu ar fi putut fi un cal troian al rusilor, la Bucuresti, daca politicienii romani si-ar fi facut treaba. Dar nu si-au facut-o!

Cum Rusia construieste intotdeauna pe fisurile adversarului, iar aici noi, ca tara, am cam excelat in greseli, in ultimii ani, atacul hibrid din perioada electorala 2024 a functionat perfect. Rezultatul: un anonim – escroc, cu profil mesianic si derapaje de tip psihiatric propulsat in turul doi, cu sanse sa urce pe scaunul de la Cotroceni. Ramane insa o intrebare fundamentala: Ne-am trezit? Suntem capabili sa facem fata provocarilor care vor urma? Unii ar spune ca da.

Eu sunt mai circumspect, insa, si atrag iar atentia ca, din noiembrie 2024 si pana azi, nu au lipsit greselile majore ale partidelor si politicienilor pro-occidentali O sa dau si cateva exemple:

*Nu exista, in acest moment, o investigatie la adresa AUR si POT, care sunt 100% partide teleghidate de Moscova si care au participat si ele la tentativa de lovitura de stat din noiembrie-decembrie 2024;

*In Parlamentul Romaniei, nu avem nici azi o comisie parlamentara care sa investigheze influentele politice externe in politica romaneasca;

*Legislatia electorala a fost modificata prin OUG, pe diferite tehnicalitati, dar nu s-au facut schimbari strategice, de exemplu, intarirea capacitatii Statului Roman de a bloca atacul hibrid, in perioadele electorale;

*Calendarul electoral (martie – mai 2025) nu a tinut cont de capacitatea Statului Roman de a clarifica, macar partial, dimensiunea penala a actiunilor derulate in 2024 de unii candidati (nu numai Georgescu). O abordare rationala ar fi fost ca alegerile sa fie programate in mai-iulie sau poate chiar mai tarziu;

*Partidele politice serioase ar fi trebuit / ar trebui sa actioneze  intr-o maniera mai inteleapta. De exemplu, NU inteleg de ce USR alege periodic sa colaboreze cu AUR, in Parlament, pe diferite subiecte punctuale, care sunt desprinse din retorica Moscovei (de exemplu, au sprijinit demersul AUR / POT de declansare a procedurii de destituire a Presedintelui Iohannis);

*Demisia Presedintelui Iohannis, incurajata indirect de coalitia de guvernare si de USR, a fost o greseala;

*Nu exista o strategie electorala, pentru luna mai, care sa fie sprijinita in mod serios de partidele pro-europene. In fiecare zi, de exemplu, aflam cum nu se deruleaza campania electorala a candidatului comun Crin Antonescu sau cum Elena Lasconi, care a obtinut 1,7 milioane de voturi, la alegerile din 24 noiembrie 2024, trebuie sa se retraga in favoarea lui Nicusor Dan;

*Prezenta in competitie a unui numar atat de mare de candidati „pro-europeni”, dintre care unul / unii independenti, ne arata ca nu am inteles nimic din ceea ce s-a intamplat la finalul anului trecut si nici nu luam in serios ceea ce urmeaza sa se intample. Orgoliul si interesele de grup primeaza in detrimentul interesului national. In acest context, atrag atentia asupra faptului ca avertismentul meu din 13 ianuarie 2025 privind posibilitatea de a avea doi extremisti / suveranisti in turul doi este inca valabil.

Cu alte cuvinte, in timp ce actiunile Rusiei pe teritoriul Romaniei sunt vizibile si coerente (proteste, mitinguri, campanii de dezinformare, atacuri publice la persoane si institutii etc.), in raport cu obiectivul lor (sa stimuleze haosul si disolutia sociala), de partea cealalta vedem cum politicieni, partide, formatori de opinie etc. nu reusesc sa se puna de acord pe teme simple, in interesul Romaniei.

Prin urmare, raspunsul meu la intrebarea de mai sus este ca NU, inca nu ne-am trezit!

Exista insa si o parte buna a ceea ce s-a intamplat ieri. Acum, dupa comunicatul SVR-KGB, este clar pentru toata lume, inclusiv pentru Toma Necredinciosul, ca anularea alegerilor din decembrie 2024, prin decizia CCR, a fost o masura corecta. De asemenea, sper ca acum este clar cat de independent este independentul Calin Georgescu, care a avut tot timpul sediul de campanie la Moscova, nu in judetul Ilfov.

Nu este exclus ca, intr-un viitor apropiat, sa vedem si ultimul episod din operatiunea SVR-KGB „Calin, Independentul”, respectiv o fuga, peste noapte, in Rusia, unde, evident, va solicita „azil politic” si protectie impotriva regimului „nedemocratic” de la Bucuresti. Noi insa o sa ramanem aici, tot sub asediul Rusiei, si nu intotdeauna capabili ca evitam cursele pe care ni le intind in fiecare zi, cu ajutorul unor (cativa) romani tradatori (precum Calin Georgescu, George Simion etc.) si a altora – ceva mai multi –, poate de buna credinta, dar creduli.

In concluzie, ar trebui sa reflectam serios la conceptul de securitate si la viitorul acestei tari. Ne-am obisnuit sa ne uitam la NATO si la UE atunci cand vorbim despre viitorul Romaniei. Nu am o problema cu asta, ba chiar sustin, fiind un euro-atlantist convins. Dar nu este suficient. Gresim atunci cand nu ne uitam in propria ograda. Nu-i putem condamna pe partenerii nostri euro-atlantici ca nu stim sa blocam ascensiunea politicienilor papusati la Moscova in functii cheie din Statul Roman, asa cum nu putem cere ca NATO si UE sa ne trateze de puseurile de prostie geopolitica. Nu trebuie sa asteptam ca NATO sau UE sa ne dea voie sa aplicam legislatia existenta – inclusiv legislatia penala – pentru a proteja Romania. Asa cum nu-i putem invinovati pe cei de la Bruxelles ca primim bani de la UE – bani pe care candidatul SVR-KGB Georgescu nu-i vrea –, iar noi nu suntem intotdeauna in stare sa-i utilizam corect.

Un lucru este insa cert: viitorul Romaniei va arata asa cum vom fi noi in stare sa-l desenam. Cu cat ne vom trezi mai repede din aceasta letargie politica si institutionala, cu atat vom avea mintea mai clara in acest demers de proiectie strategica, vitala pentru Poporul Roman.  Speranta Romaniei este aici, in tara, este aici, in noi. Daca noi nu vom avea puterea sa credem in noi, sa nu-i certam pe altii ca nu cred in noi”, isi incheie editorialul rectorul SNSPA.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: