Skip to content
Societate

Avertismentul şefului Salvamont Argeş: Nu tot ce citeşti pe net poate fi făcut a doua zi. Mersul pe munte nu începe cu Moldoveanu

Facebook Salvamont Argeş

Şeful Serviciului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, avertizează că mersul pe munte presupune grijă, experienţă, echipament şi pregătire, nu ajunge să citeşti cărţi motivaţionale care te învaţă că poţi orice. ”Nu tot ce citeşti pe net poate fi făcut a doua zi”, a transmis Sănduloiu, explicând că mersul pe munte nu începe cu Moldoveanu, sau cu trasee de alpinism cotate ca uşoare de alpinişti cu experienţă serioasă în spate. Reacţia salvamontistului vine după o acţiune de 11 ore pentru recuperarea a opt turişti, care au vrut să facă alpinism având doar două hamuri, într-o zonă extrem de periculoasă, generând situaţii de viaţă şi de moarte atât pentru ei cât şi pentru salvatori, notează news.ro.

Salvamontiştii au intervenit 11 ore pentru extragerea din traseul Dunăreanu de la Umerii Pietrei Craiului, a opt turişti ”cu pretenţii de alpinişti, care au intrat în perete cu doar… două hamuri”.

Grupul era mult în afara liniei traseului. Ar putea fi o învăţătură şi pentru alţi doritori. Nu intraţi în situaţii unde aveţi şi cea mai mică bănuială că vă depăşesc, pentru că, cel mai probabil, aşa va fi! Zona este extrem de friabilă şi ar fi putut cădea pietre peste oricare dintre participanţii la acţiune… Sincer, a fost una dintre situaţiile de viaţă şi de moarte”, au transmis salvamontiştii din Argeş.

La rândul său, şeful Serviciului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, a transmis că ”partea bună este că cei opt îşi dau seama că au fost într-un pericol de moarte”.

Partea proastă este că mai sunt câteva sute de mii de potenţiale victime, persoane care citesc pe net despre diverse ture de munte şi cred cu sinceritate că şi ei pot, că doar au citit cărţi motivaţionale care le-au povestit că pot orice… chiar dacă sar etape”, a scris, duminică, pe Facebook, Ion Sănduloiu.

Potrivit acestuia, ”nu tot ce zboară se mănâncă, nu tot ce citeşti pe net poate fi făcut a doua zi”.

Încă un sfat, mersul pe munte nu începe cu Moldoveanu, sau cu trasee de alpinism cotate ca uşoare. Aşa sunt cotate de către alpinişti, care au o experienţă serioasă în spate”, a mai scris Sănduloiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *