Skip to content
Economic Politică

Avertismentul unui analist financiar: Blocajul față de ROBOR poate deveni primejdios. Să sperăm că nu se declanșează o criză

Telegraf

Luni a avut loc întrunirea Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), care avea prevăzută pe agenda de lucru discuții și găsirea de soluții pentru aplicarea Oug 114.2018, care a introdus taxa pe activele financiare.

În privința Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, declarase duminică seara că așteaptă de la grupul de lucru, format inclusiv cu reprezentanți ai BNR, una – două propuneri de modificare a actualului cadru pe baza căruia se calculează ROBOR.

Se confirmă încă o dată că  cei din Guvern urmăresc o schimbare a modului de calcul a indicelui de referință interbancară. De cealaltă parte, BNR ar dori ca ”taxa pe lăcomie” să fie decuplată de ROBOR.

Cât privește soarta idicelui de referință interbancară, comunicatul oficial publicat de CNSM după întrunire arată că au fost identificate ”soluţii de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislaţiei în vigoare”.

Adică nu s-a ajuns încă la o soluție concretă.

Pentru a afla care ar putea fi deznodământul acestor controverse, dar și în ce mod este afectată piața financiar-bancară din România de tergiversarea situației de incertitudine, PSNews a luat legătura cu analistul financiar Aurelian Dochia.

Deocamdată eu nu văd o idee care să permită o înlocuire a ROBOR-ului.

Tot ceea ce s-a vehiculat are dezavantaje mai mari decât actualul mod de calcul așa că doecamdată nu cred că se va proceda la înlocuirea actualei formule indicelui de dobândă interbancară.

Se va tergiversa această discuție, până când va apărea un element nou, care să împingă lucurile într-o parte sau alta”, a declarat Aurelian Dochia, în exclusivitate pentru PSNews.

Dar nu cred că deocamdată este cineva în măsură să spună ce se poate face.

Dacă se păstrează actuala formă a ordonanței 114/2018, băncile sunt în mare pericol să nu mai fie profitabile. Dar această situație nu reprezintă o îngrijorare prea mare pentru ministerul de Finanțe și, în general, pentru cei din Guvern.

Guvernanții se bazează și pe faptul că s-a creat un anumit sentiment ostil împotriva băncilor: ”de ce să aibă ăștia așa profituri, foarte bine, să le taie!”.

Ideea pe care se merge este să îi ajutăm pe cei care se împrumută, mai degrabă să aibă profituri băncile și, atâta vreme cât se afișează cei din guvern cu imaginea că fac ceva în direcția asta, par acceptabile demersurile lor”, a adăugat el.

Însă piața financiară este în momentul de față într-un blocaj și toată lumea așteaptă să vadă ce se va întâmpla.

Mai ales că nu a fost prezentată nicio idee concretă asupra modului în care ar putea să arate noua metodă de clacul a ROBOR, despre care s-a făcut vorbire.

Metoda existentă, în ciuda criticilor care i se aduc, oferă o bază, o referință, care este mai bună, mai transparentă și mai neutră decât orice altă soluție care a fost folosită vreodată.

Dacă nu va apărea din zona politică un imbold, pentru depășirea situației, nu este exclus să apară chiar din piață”, apreciază analistul financiar.

Acest blocaj poate deveni primejdios și ca atare să stârnească o reacție.

Nu se știe ce se poate întâmpla pe vreo piață financiară din Europa, în momentul următor.

Toate acestea sunt scântei care ar putea să declanșeze o decizie privind soluția ce va fi adoptată”, mai spune Aurelian Dochia.

”Părerea mea este că tergiversarea la care asistăm acum provine tocmai din faptul că nu există nicio soluție, nicio idee alternativă.

Există doar niște nemulțumiri și niște critici, dar soluție alternativă viabilă, nu.

Până la urmă, chiar și atunci când faci un pas greșit și când iei niște măsuri care nu sunt corecte, poate interveni o criză și realitatea te obligă să revii asupra măsurilor.

Să sperăm că nu ajungem să se declanșeze o criză din povestea asta.

Sunt multe lucruri care, până la urmă, obosesc de la sine – poate așa se va întâmpla și cu asta și se va depăși situația delicată”, a declarat, în loc de concluzie, analistul financiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *