Skip to content
Sănătate

Avertismentul unui medic, înainte de valul 5: Cine nu are doza trei poate fi considerat nevaccinat

Inquam Photos / George Călin

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, doctorul Florin Roşu, îndeamnă românii să îşi administreze şi doza a treia, dacă au trecut mai mult de şase luni de la vaccinare. Acesta spune că cei care refuză să facă cea de a treia doză pot fi consideraţi nevaccinaţi, deoarece anticorpii scap după circa jumătate de an.

Este verificat din punct de vedere ştiinţific că titrul de anticorpi este menţinut în organism până la un interval de 6-7 luni. De aceea este foarte importantă doza booster. Atâta timp cât rata de vaccinare se menţine la un nivel atât de scăzut, inclusiv la persoanele care au deja două doze, nu vom putea evita valul 5. Chiar dacă discutăm de o rată de vaccinare de 40%, trebuie să luăm în calcul ceea ce spuneam şi anume că persoanele care nu au efectuat cea de-a treia doză, deşi au făcut primele două doze, pot fi considerate ca persoane nevaccinate”, a declarat Florin Roşu, citat de adevarul.ro.

Medicul ieşean consideră că valul cinci va veni imediat după sărbători, în luna ianuarie.

Aşa cum am preconizat, luna decembrie va fi caracterizată de o scădere continuă a numărului de cazuri, sărbătorile de iarnă putând fi celebrate sub auspicii mult mai liniştitoare din punct de vedere epidemiologic. Prevenirea valului cinci, preconizat la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie, va putea fi realizată prin creşterea procentului de persoane vaccinate şi testare extinsă”, a mai spus Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.

La ultima raportare, la nivelul judeţului Iaşi au fost anunţate 56 de cazuri noi de COVID-19, iar incidenţa la nivelul municipiului Iaşi a scăzut spectaculos, până la 1,93 cazuri la mia de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *