Alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului 2024 au scos în evidență vulnerabilitățile României în fața unui război hibrid orchestrat de Rusia. Politologul Corneliu Bjola, profesor la Universitatea Oxford și director al Oxford Digital Diplomacy Research Group, avertizează că lipsa de reacție a autorităților române „nu face decât să-i invite din nou pe ruși, care vor lovi din nou cu prima ocazie, de data aceasta și mai tare.”
Într-un interviu acordat publicației „Adevărul”, Corneliu Bjola a subliniat haosul de la București și reacțiile apatice ale autorităților române, spunând că acestea încurajează acțiunile Rusiei.
„Problema este că, din punct de vedere penal, o să fie greu de demonstrat. Așa lucrează rușii, așa se lucrează în aceste războaie hibride. E greu de făcut o legătură care să intre sub incidența legii. Singura legătură care poate fi făcută, sau dedusă de aici, este pe firul banilor. În ce măsură cei de la Parchet pot să investigheze aceste ilegalități financiare, rămâne de văzut dacă au capacitatea, pentru că aici e nevoie de o expertiză serioasă. Dar asta nu înseamnă că nu poate fi făcută”, a declarat acesta.
Bjola atrage atenția asupra tacticilor pe care Rusia le-ar putea folosi în continuare: „Domnul Georgescu, după cum ați văzut, cheamă la dezordine, invită chiar la violențe, se sincronizează cu domnul Simion. Va încerca probabil să provoace și mai mult haos, mișcări violente, să manipuleze și să scoată oameni în stradă. De fapt, deja a încercat, dar nu i-a reușit până acum.”
Un alt aspect important subliniat de Corneliu Bjola este comparația cu Republica Moldova, care a reușit să gestioneze mai bine agresiunile hibride rusești. „Poate cei din România ar trebui să vorbească mai mult cu cei din Republica Moldova. Moldovenii sunt mai expuși și înțeleg mai bine cum merg aceste lucruri. Ei s-au descurcat admirabil în timpul campaniei și alegerilor de anul trecut. Noi ne lăudăm că îi consiliem pe ei, că-i ajutăm noi pe ei și uite că de fapt… nici vorbă. De fapt, ne-am făcut de râs.”
Corneliu Bjola a oferit și exemple din alte țări care au făcut față mai bine războiului hibrid, precum Marea Britanie și Finlanda. „Ce vreau să spun, au fost două incidente ce țin de acest război hibrid, care acum vedem că sunt legate. Unul din timpul campaniei electorale, al doilea în timpul pandemiei. Acolo s-au testat tot felul de tehnici, care au fost ulterior exportate în Franța și Germania. Din păcate, putem spune că s-a demonstrat că, de fapt, România este foarte vulnerabilă la aceste acțiuni. Vedem că Marea Britanie a fost lovită de mai multe ori, dar a găsit în cele din urmă soluții.”
Bjola a propus și soluții urgente: „E nevoie ca și în România, prin acest Whole of Government, toate instituțiile relevante să formeze o celulă de criză pentru a răspunde oricăror acțiuni de război hibrid și care să reacționeze preventiv din timp.”
Mai mult, el subliniază că pasivitatea autorităților ar putea avea consecințe grave: „Atât timp cât tu nu conștientizezi că ești expus unui război hibrid, nu faci absolut nimic, vei fi în continuare expus.”
În concluzie, Corneliu Bjola avertizează că pericolul rusesc nu trebuie subestimat: „Nu știu dacă rușii vor alege să lovească la prezidențialele din 2025. Cert e că mai devreme sau mai târziu sigur te vor lovi din nou, te vor sabota. Nu vreau să alarmez lumea. E inutil. Dar cei care conduc această țară trebuie să înțeleagă cât de grave sunt lucrurile, unde pot duce, ce se poate întâmpla. Pentru că nu există dubii, rușii ne vor lovi din nou, putem fi siguri că de data asta vor încerca să lovească și mai tare în acest război hibrid.”
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News