Skip to content
Economie Politică

Avizul negativ nu îl oprește pe Zamfir: Constituția României este mai presus de orice decizie BCE

paginadebanci.ro

Banca Centrală Europeană (BCE) a transmis un aviz negativ propunerii parlamentarului ALDE Daniel Zamfir de a schimba Statutul Băncii Naționale.

Propunerea lui Zamfir viza eliminarea prevederii că membrii Consiliului de administraţie al BNR şi personalul acesteia însărcinat să exercite atribuții de supraveghere prudențială nu răspund civil sau penal pentru îndeplinirea cu bună credință și fără neglijență a sarcinilor acestora și, respectiv, că BNR suportă cheltuielile ocazionate de procedurile judiciare în care sunt implicați membrii Consiliului de administraţie al BNR şi personalul acesteia însărcinat să exercite atribuții de supraveghere prudențială.

În forma sa actuală, articolul 25 alineatul (3) din Legea privind Statutul BNR prevede că membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială nu răspund civil sau penal pentru îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de acțiuni „cu bună-credinţă şi fără neglijenţă”.

Este evident din formularea articolului 25 alineatul (3) din Statutul BNR că, în pofida opiniei incluse în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege, răspunderea penală și civilă poate fi de fapt angajată pentru toate celelalte acțiuni sau omisiuni, și anume cele survenite cu intenție sau cu neglijență”, arată instituția europeană.

PS news l-a contactat pe senatorul Daniel Zamfir pentru a lămuri neînțelegerile ce planează asupra prevederilor din statutul BNR.

”Modificările pe care eu le-am cerut să fie aduse statului BNR au fost solicitate și de președintele României, Klaus Iohannis, și se referă la faptul că în articolul 25 al statului BNR se prevede că membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale, precum și cei care lucrează la supravegherea financiară nu răspund nici civil, nici penal, pentru acțiunile lor.

Or, conform Constituției României, nimeni nu e mai presus de lege”, ne-a declarat, în exclusivitate, Daniel Zamfir.

Iar Banca Centrală Europeană, dacă nu cunoaște lucrul ăsta, o informez eu: în Constituția României, care este mai presus de orice fel de decizie a BCE, se prevede că nimeni nu e mai presus de lege.

Așadar, chiar și cei din Consiliul de admnistrație al BNR, vor trebui să răspundă, atât civil, cât și penal, de faptele lor”, a adăugat senatorul.

Evident că vom merge cu legea de modificare a statului BNR mai departe. Legea este deja trecută Senat, este în comisii, la Camera Deputaților.

Nu doar Banca Centrală Europeană, dar nici Comisia Europeană nu poate impune ceva României, care excede cadrului constituțional.

Oricât de mult încearcă cei de la BNR să se prevaleze de acest aviz negativ al BCE, în România nimeni nu este mai presus de lege.

Cu atât mai mult cu cât însuși președintele Iohannis o spune, de doi ani de zile, ca această prevedere din statutul BNR excede cadrul constituțional”, a mai spus Zamfir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *