Skip to content
Politică

Avocații, exasperați de noul Cod Fiscal. „Noi norme, noi metodologii și lucrurile sunt tot în aer!” EXCLUSIV

Renastereabanateana.ro

Proiectul noului Cod Fiscal și intenția Ministerului Finanțelor de a colecta direct Taxa pe Valoare Adăugată vor da lucrurile peste cap în relația dintre ANAF și agenții economici.

Președintele Consiliului Național al IMM-urilor, Florin Jianu, prevede un lung șir de procese îndreptate de firme împotriva ANAF pentru reambusarea de TVA, în vreme ce avocații specializați în astfel de operațiuni se tem de a creștere excesivă a birocrației, în condițiile în care proiectul Ordonanței de Urgență care stabilește plata defalcată a TVA de la 01 septembrie este în continuare unul neclar.

Ionuț Dobrinescu, avocat într-una din casele de avocatură bucureștene specailizate în litigii comerciale și fiscale, amintește faptul că relația Fisc-agent economic nu a funcționat niciodată în termeni de egalitate în România și crede că noul proiect nu face decât să complice și mai mult lucrurile.

„Nici eu nu am înțeles până la capăt cum vrea să funcționeze global acest mecanism. Dacă era pe un anumit segment al pieței și pe tranzacțiile cu statul, așa cum se întâmplă în alte țări aș înțelege mai bine, dar aici nu îmi este clar.

La chestiunea rambursării, ce să zic.. România a fost și în infringement din aceast motiv. Dura și până la 7-8 luni o operaține de rambursare. Italia și România erau ultimele la capitolul acesta în UE. Lucrurile s-au mai îndreptat, dar tot se ajunge la un termen de 2-3 luni. E drept, la contribuabilii mari, inspecțiile de TVA nu sunt ușor de organizat.

TVA este 65% din bugetul fiscal al țării, adică este principala sursă de venit. Redevențele, impozitul pe venit, pe profit sunt mici. În realitate, numai TVA reprezintă baza, dar este și o taxă greu de administrat”, comentează avocatul Dobrinescu pentru PSNews.ro.

Până în prezent, programul de guvernare al PSD a părut să se dovedească incomplet sau inaplicabil într-o măsură destul de mare, premierul Tudose trântind în mai puțin de două luni mai multe variante avansate inițial de șeful partidului, Liviu Dragnea.

Problema modificărilor aduse codului fiscal au stârnit proteste din partea mediului de afaceri și a consulatnților fiscali, iar singura speranță pentru firme de a nu plăti automat TVA la orice tranzacție și a-și putea gestiona cashflow-ul în funcție de prioritățile de moment rămâne o nouă răzgândire a Executivului pe acest proiect.

„Nu cred că era o chestiune atât de gravă, dacă o firmă întârzia cu depunerea TVA într-o lună. Poate că patronul avea salarii de plătit sau un furnizor important, în fine, în funcție de prioritățile sale.

Mă întreb și eu cum și când se va regla relația dintre ANAF și agenții economici. Rambursările se vor face în contul curent al firmelor, astfel încât să se poată folosi de acei bani, sau numai în contul TVA, care este un cont colector și nu te poți folosi de acei bani?

Dacă se ajunge la această ultimă variantă, orice altă plată, în afara de cea de TVA va trebui aprobată. Nici nu vreau să mă gândesc ce metodologie trebuie pusă în practică, câte norme vor trebui emise, câtă corespondență administrativă va trebui purtată. Lucrurile acestea sunt în aer. S-au întâmplat atâtea râzgândiri între timp, încât poate și acum ne vom trezi cu proiectul retras”, speră avocatul Ionuț Dobrinescu.

O discuție pe tema modificărilor aduse Codului Fiscal este programată miercuri, 09 august, la ministerul Finanțelor, la ședința comisiei de Dialog Social urmând să participe și membrii Comisiei de Fiscalitate din cadrul Camerei Americane de Comerț din România, aceștia urmând să depună propuneri de modificări la proiectul legislativ însoțite de motivări clare.

Cum însă, relația între reprezentanții companiilor americane din regiune și oficialii guvernelor PSD-ALDE s-a rezumat în ultim avreme la un veritabil dialog al surzilor este greu de crezut că proiectul Ordonanței de Urgență va suferi modificări radicale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *