Skip to content
Politică

Avocatul Cristian Băcanu, scenariu alarmant: OUG pe Codurile Penale poate avea o amnistie mascată! EXCLUSIV

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că în Comitetul Executiv naţional al PSD s-a decis cu unanimitate de voturi emiterea unor Ordonanţe de Urgenţă pentru Codurile penale.

„A fost o astfel de discuţie în cadrul CEx, în unanimitate s-a hotărât ca în cazul articolelor declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate prin ordonanţă de urgenţă”, a declarat Dăncilă.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu avocatul Cristian Băcanu. Concret, chestionat ce implicații are o astfel de ordonanță, președintețe Comisiei Juridice a PNL București a atras atenția că nu poate fi justificată această OUG nici ca necesitate, nici ca urgentare a adoptării acesteia din punct de vedere constituțional.

Mai mult, liberalul a evidențiat că cei ce vor avea de suferit vor fi românii în urma adoptării unei astfel de ordonanțe. De altfel, Cristian Băcanu a lansat și un scenariu alarmant conform căruia există posibilitatea ca această OUG să mascheze și o amnistie.

„Din punct de vedere politic în calitate de președinte al Comisiei Juridice PNL București mă opun în totalitate unui astfel de demers abuziv al Guvernului României. Mi se pare că Guvernul nu poate justifica nici d.p.v.d. al necesității și nici d.p.v.d. constituțional existența urgenței pentru adoptarea unor astfel de acte normative.

Totodată, atât timp cât există proiecte de lege aflate în procedură parlamentră după ce a fost sesizată CCR și după ce Curtea Constituțională a eliminat 66% din cele 2 proiecte pe Coduri ca fiind neconstituționale, mi se pare de-a dreptul abuziv, nedemocratic și aberant să vină Guvernul și să dea OUG.

Cele două legi organice au o importanță deosebită pentru societate, și modificarea lor într-un mod intempestiv fără dezbateri publice prealabile serioase dovedește că unica grijă a partidului unic ALDE-PSD, condus în mod despotic de Liviu Dragnea, este să facă politică pentru cei certați cu legea din Partidul Social Democrat și ALDE, începând chiar cu Dragnea.

De altfel, domnii de la Guvern şi Dragnea (ca prim ministru de facto) uită cu desăvârșire că mai avem și o lege a transparenței decizionale și că atunci când vorbim de proiecte cu o astfel de miză este foarte important să fie date spre consultare publică prin respectarea transparenței decizionale.

Este foarte trist că tot românii (care au fost furați sistematic de PSD) vor avea cel mai mult de suferit pentru că se va crea o incertitudine juridică pe plan intern, iar justiția va fi bulversată. Imaginea României va avea de suferit pe plan extern, mai ales ca urmare a efectelor ordonanțelor asupra luptei anticorupție.

Desigur că trebuie să vedem și ce vor pune cei de la Guvern în OUG, dar după cum ne-au obișnuit până acum, mă aștept ca în Ordonanța privind Codul Penal să identificăm o amnistie mascată, adică ei una spun și alta fac. Ei spun că vor adopta prevederile din Coduri care au fost declarate constituționale de CCR, dar de regulă nu se țin de cuvânt; în trecut au făcut alte lucruri față de cele afirmate, de exemplu prin OUG 92/2018 când au promis că vor respecta recomandările Comisiei de la Veneția dar ei de fapt realizau tocmai contrariul. Mă aștept aşadar să avem o amnistie mascată și să dezicrimineze o parte din fapte. Mă aștept la asta. De asemenea, este posibil ca Guvernul să reintroducă în Coduri prevederi care au fost declarate neconstituționale deja, lucru pe care l-au făcut în trecut prin OUG 92/2018. Rimânii s-au săturat de minciuni şi cred că există o dorință a întregii societăți ca lupta anticorupție să continue, pentru că România ar fi mult mai bine fără acest flagel. Să le fie ruşine că vor să facă aşa ceva de centenar, sfidând opinia cetățenilor. Eu unul sunt foarte revoltat”, a conchis în exclusivitate Cristian Băcanu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *