Skip to content
Politică

Avocatul Cristian Ene dă verdictul. Câți ani de închisoare riscă Laura Codruța Kovesi

cancan.ro

Fostul Procuror General și procuror șef al DNA, Laura Kovesi, este citată să se prezinte vineri în fața secției pentru audierea magistraților, din cadrul Parchetului General, având  calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

În fața unor acuzații atât de grave, ce țin de zona penalului, Kovesi nu riscă doar excluderea din cursa pentru câștigarea poziției de Procuror Public European, dar se poate confrunta și cu pierderea libertății.

Pentru a afla cu exactitate, de la un specialist, ce riscă fostul procuror șef al DNA, în fața acuzelor ce i se aduc, PSNews a luat legătura cu avocatul Cristian Ene.

În situația în care cele trei acuzații vor putea fi dovedite, dincolo de orice îndoială rezonabilă, iar judecătorii, în baza probelor, ar ajunge la concluzia că s-ar fi săvârșit acele infracțiuni, în raport de probele din dosar, vor aprecia și vor individualiza pedeapsa ținând cont de latura subiectivă și de latura obiectivă a infracțiunii, în situația în care se va stabili un prejudiciu, o limită ce poate fi orientată între minimul și mediul pedepsei prevăzute în Codul Penal”, a adăugat avocatul Cristian Ene, în exclusivitate pentru PSNews.

Adică, pentru infracțiunea de luare de mită avem limita între 3 și 10 ani, pentru infracțiunea e abuz în serviciu, între 2 și 7, iar pentru mărturie mincinoasă, între 1 și 5 ani.

Judecătorii vor aplica o pedeapsă care să individualizeze comportamentul, interesul și prejudiciul în prezenta cauză, dacă se va dovedi că s-ar fi săvârșit aceste infracțiuni.

În caz contrar, va dispune soluția de achitare”, a adăugat el.

În practica judiciară, la o primă abatere a unui cetățean, judecătorii au în vedere această situație și nu se aplică maximul pedepsei prevăzută de lege.

Deci în cazul doamnei Kovesi vorbim de limitele între 3 și 7 ani, reprezentând mediul de pedeapsă.

Dar asta doar în situația în care s-ar putea proba toate acuzațiile și dacă nu se va merge pe procedura simplificată”, a precizat avocatul.

În cealaltă situație, avem posibilitatea ca în timpul urmăririi penale cu administrarea probelor să se constate că suspiciunile avute la momentul începerii urmăririi penale nu mai sunt întemeiate ca fiind fapte de natură penală și procurorul de caz să dispună chiar o ordonanță de clasare a cauzei.

În situația în care se va sesiza instanța, până la momentul în care se va pronunța o hotărâre definitivă, orice cetățean bneficiază de prezumția de nevinovăție.

Inclusiv doamna Kovesi”, a făcut mențiunea Cristian Ene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *