Skip to content
Politică

Avocatul Cristian Ene, precizări esențiale după capturarea lui Mazăre în Madagascar: când ar putea fi adus în țară

cancan.ro

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost prins în Madagascar, miercuri după-amiază.

Mazăre a fugit din Romania, unde se afla sub control judiciar, pe 30 decembrie 2017, și a ajuns în Madagascar, unde avea afaceri. Mazăre acuzase la momentul fugii presupuse presiuni politice și spunea că a cerut azil politic în Madgascar.

DETALII AICI: Radu Mazăre a fost prins în Madagascar. Fostul primar al Constanței, condamnat definitiv la 9 ani de închisoare

Contactat de PSnews.ro, avocatul Cristian Ene a explicat în detaliu pașii următori după capturarea fostului edil al Constanței. Astfel, Ene a precizat că Ministerul Justiției trebuie să formuleze cererea de extrădare, iar mai apoi Mazăre se va prezenta în fața unui judecător, care va analiza luarea unei măsuri preventive până când se va finaliza solicitarea de extrădare din partea statului român.

După ce a fost reținut de autoritățile din localitatea respectivă, acesta se va afla în procedura de extrădare și anume: Ministerul Justiției trebuie să formuleze cerere de extrădare către statul pe teritoriul căruia se află persoana reținută, în baza mandatului de încarcerare. Apoi, persoana respectivă va fi prezentă în fața unui judecător ce va analiza luarea unei măsuri preventive până când se va finaliza solicitarea de extrădare din partea statului român. Judecătorul poate aprecia dacă se impune sau nu păstrarea persoanei urmărite sub măsură preventivă până la finalizarea cererii de extrădare”, a declarat Cristian Ene.

Întrebat cât pot dura procedurile, până când Mazăre ar putea fi adus în țară, juristul a prezentat două posibile variante care are putea fi luate în calcul, în cazul unei extrădări voluntare sau non-voluntară.

În situația în care, persoana reținută optează pentru extrădare voluntară, adică va fi de acord, atunci procedura se va realiza prin prezentarea în fața judecătorului. Într-un termen scurt, de câteva săptămâni, se va pronunța și o soluție și se realizează transferul către România.

În situația în care persoana merge pe procedura non-voluntară, adică refuzul de extrădare, se va judeca cererea și persoana are dreptul să administreze probe și poate dura de la stat la stat, avem și multe cazuri pe care le știti și dvs. Poate dura de la câteva luni până la posibil peste 1 an, în situația în care se vor invoca anumite apărări ce pot duce la respingerea cererii de extrădare din punct de vedere a nelegalității sau a nerespectării unor condiții de siguranță a extrădării persoanei”, a conchis avocatul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *