Skip to content
Societate

Avocatul din cauza ”Dragnea vs. România” la CEDO se apără: Nu cunosc aspecte legate de prezența domnului Meleșcanu la DNA și nu sunt investigat de procurori

Facebook/Viorel Mocanu

Fostul agent guvernamental la CEDO, Viorel Mocanu, susține că nu este implicat în dosarul în care a fost audiat Teodor Meleșcanu la DNA și că nu este investigat de procurorii anticorupție. Amintim că DNA a deschis un dosar pentru a investiga modalitatea prin care agentul guvernamental pentru CEDO a apărat interesele României în procesul deschis de fostul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în dosarul Fraude la Referendum, în care, în anul 2016, primise 2 ani de închisoare cu suspendare.

”Nu cunosc aspecte legate de prezența domnului ministru Meleșcanu la sediul DNA, nici calitatea în care domnia sa a fost invitat și nici aspectele necesare a fi lămurite.

Vreau să clarific, însă, informațiile vehiculate în spațiul public cu privire la faptul că domnia sa a fost citat și audiat, ”în cauza lu’ Mocanu!”, cauză în care eu, în calitate de Agent Guvernamental, aș fi schimbat apărarile statului român în fața Curții Europene de la Strasbourg referitor la „Cauza Dragnea contra Romaniei”, astfel că menționez în mod expres următoarele:

Din corespondența intensă purtată mine cu cei de la DNA reiese faptul că această cauza a fost deschisă cu privire la o situație de fapt expusă trunchiat în mass-media, însă care nu a fost confirmată de actele pe care le-am pus dispoziție! Astfel, nu sunt investigat de cei de la DNA, nu am nicio calitate și nici nu întrevăd modificări în acest sens!”, a precizat avocatul.

Viorel Mocanu reiterează faptul că nu a schimbat și nici nu a modificat linia apărării prin concluziile suplimentare formulate în cauza ,,Dragnea contra România”.

”Schimbarea strategiei ar fi presupus recunoașterea pretențiilor acestuia și soluționarea cauzei pe cale amiabilă prin încheierea unui acord în acest sens, astfel cum CEDO a propus!

Acest lucru nu s-a întâmplat, întrucât am apreciat ca petentul Dragnea nu are dreptate și pretențiile sale sunt nefondate!”, a adăugat Mocanu.

Fostul agent guvernamental la CEDO susține că „nu am fost „avocatul” de facto al petentului și nici nu am achiesat la pretențiile acestuia, dimpotrivă, sunt singurul care am solicitat, în mod clar și ferm, respingerea plângerii acestuia prin invocarea argumentelor de natură să demonstreze atât caracterul inform al plângerii, dar și aspectele de netemeinicie, find relevate prin concluziile depuse inclusiv elementele ce evidențiau caracterul inadmisibil, respectiv tardiv al plângerii”.

”Astfel, au fost formulate doar observații suplimentare conform procedurii, care au întărit poziția de respingere a plângerii, observații prin care CEDO nu a fost dezinformat, cu atât mai mult cu cât judecătorii Curții au acces la legislația națională și nu sunt obligați să țină cont de observații la soluționare, indiferent de poziția Guvernului.

Petentul a invocat aspecte suplimentare față de plângerea inițială, respectiv Decizii ale Curții Constituționale, care nu produceau modificări aspectelor reclamate inițial și a căror existență eram obligați să le confirmăm.

A fost respectată pe deplin procedura internă și în această cauză; din punctul meu de vedere nu au fost săvârșite fapte penale în timpul mandatului meu”, a conschis Viorel Mocanu.

Audierea lui Meleșcanu

Senatorul Teodor Meleșcanu a ajuns, joi dimineață, la Direcția Națională Anticorupție, unde a fost citat ca martor în dosarul privind modul în care Guvernul României a modificat poziția țării într-un proces deschis.

Citarea lui Meleșcanu ar avea legătură cu încercarea lui Liviu Dragnea de a ataca la forurile internaționale condamnarea sa în dosarul referendumului.

În august 2019, Viorel Mocanu a fost eliberat, „la cerere”, din funcția de secretar de stat, agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, potrivit unei decizii a premierului Viorica Dăncilă, publicată în Monitorul Oficial.

Amintim că HotNews.ro a constatat, consultând documentele depuse la CEDO, că Viorel Mocanu, proaspăt numit agent guvernamental al României, în februarie 2019, a schimbat linia de apărare a României în procesul deschis de Liviu Dragnea la CEDO, cerând aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea.

Mai exact, imediat ce a fost pus în funcția în care reprezintă statul român în procesele de la CEDO, Mocanu a transmis Curții 7 pagini de observații, plus anexe, în care nu doar că nu combate afirmațiile „adversarului” său, avocatul lui Liviu Dragnea, dar le și susține.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *