Skip to content
Politică

Avocatul lăudat de Sputnik pentru ”patriotism”, în centrul scandalului AUR-PSD din Parlament. Analist: „Atmosferă ca în anii ’30”

Facebook

Altercația din Parlament între doi deputați de la AUR și PSD putea degenera într-un conflict fizic, recunosc participanții. În centrul scandalului se află un avocat, Dan Chitic, promotor al RoExit și al suveranității, lăudat de Sputnik pentru acțiunile sale.

Dan Chitic a intrat în Parlament pentru a asista de la balcon la lucrările de marți ale Camerei Deputaților. Prezența sa în forul legislativ a fost posibilă datorită deputatului AUR de Constanța, Dumitru Focșa, după cum recunoaște alesul. Focșa va avea la finalului ședinței de vot final o altercație cu Alfred Simonis, liderul grupului PSD.

Am ieșit la poarta Parlamentului și l-am introdus pentru că este și unul dintre consilierii mei pe probleme legislative, în special privind pe subiectele sensibile și anume resursele naturale, energia”, dezvăluie Focșa pentru Europa Liberă, admițând relația directă cu Dan Chitic. Subliniază că avocatul nu este angajatul său, ci lucrează pro-bono.

Legătura între AUR și Dan Chitic este mai veche, iar, în ultima perioadă, a avut în vedere proiectul de lege privind „Legea suveranității – legea pentru protejarea interesului superior și suveran al poporului și al cetățeanului român”, scrie Europa Libera.

Inițiativa, semnată de 23 de parlamentari de la AUR, doi de la PSD și doi neafiliați, se afla, marți, pe lista de vot final în Camera Deputaților. Deputatul Focșa (AUR) susține că s-au strâns 100.000 de semnături în favoarea acestui proiect, iar un rol important l-a avut Dan Chitic.

Pentru susținerea proiectului a fost creat și site-ul „vremsuveranitate.ro”, cu ajutorul căruia s-a cerut sprijinul populației.

La evenimentul din 27 martie organizat de actorul Dan Puric, un cunoscut promotor al propagandei ruse, a fost distribuită o revistă cu accente extremiste și anti-UE.

„Proiectul e unul absurd, anihilează cumva Constituția”, remarcă profesorul Andrei Țăranu, prodecan al Facultății de Științe Politice. Inițiativa a fost respinsă de Camera Deputaților cu 229 de voturi și doar 30 pentru. Proiectul merge la Senat, care este for decizional.

AUR a insistat ca Dan Chitic să fie prezent la balcon, dar prezența sa a fost interzisă de personalul de securitate, deoarece nu avea aprobare. La finalul ședinței, deputatul Focșa s-a îndreptat spre președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, pentru a-i reproșa faptul că ține la sertar raportul unei comisii de anchetă.

Pentru că Ciolacu a plecat mai repede din sală, supărarea deputatului de la AUR s-a îndreptat spre liderul grupului PSD, Alfred Simonis, despre care aflase, potrivit propriei mărturii, că avusese un rol în blocarea accesului lui Chitic în balconul Camerei Deputaților.

Dumitru Focșa a avut un dialog verbal pe un ton amenințător cu Alfred Simonis, în care a fost la un pas să se ajungă la bătaie. O recunosc, în declarațiile pentru Europa Liberă, atât Focșa, cât și Simonis.

Apare domnul Simonis în spate meu, ‘ia nu mai țipa băi atâta’. Eu vorbeam mai tare că Ciolacu pleca. I-am adresa o întrebare lui Simonis, știind că s-a opus intrării lui Chitic la balcon. ‘De când până când, măi valutistule, tu faci așa ceva în Parlamentul României? E tarlaua voastră Parlamentul?’ La care el mi s-a adresat ‘mă-ta e valutistă‘. Dacă se întâmpla așa în alt context nu știu dacă mă mai controlam. I-am spus, cum poți să îmi vorbești așa, mama e decedată de doi ani, îmi vine să te calc în picioare. Cum poți să te exprimi așa, nesimțitule?”, descrie Focșa momentul surprins și de înregistrările reporterilor prezenți la Parlament, dar și de George Simion, președintele AUR.

Imaginile TVR au surprins momentul conflictului verbal din Parlament.

Alfred Simonis se consideră cel agresat de AUR, dar spune că nu este o victimă și are anumite regrete.

Regret momentul, regret că m-am lăsat provocat. Și noi suntem oameni, avem emoții, avem aceste trăiri. Nu pot să accept la nesfârșit să vină cineva să te înjure, să te îmbrâncească, să te acuze și să taci că ești în Parlament, ești parlamentar și trebuie să taci cu mâinile la spate. M-au urmărit de când m-am ridicat din banca din Parlament, afară cineva mi-a făcut un fel de placaj să nu mă pot duce spre Biroul Permanent, mă înjurau”, este versiunea liderului de grup de la PSD.

În acest scandal între cei doi parlamentari, intervine agresiv și avocatul Dan Chitic. El îi blochează, pentru scurt timp, deplasarea lui Alfred Simonis și îi adresează mai multe injurii.

Întregul articol poate fi citit aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *