Skip to content
Politică

Avocatul Poporului amână analizarea legii care i-ar interzice lui Dragnea premieratul

timisoaraonline.ro

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, amână analizarea legii care i-ar interzice președintelui PSD, Liviu Dragnea, să devină prim-ministru.

Avocatul Poporului anunţă că hotărârea cu privire la constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001 (care prevede că nu pot fi membri ai Guvernului persoanele condamnate) va fi luată după învestirea viitorului Guvern.

„Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare”, stipulează acel articol.

Avocatul Poporului mai precizează, într-un comunicat citat de News.ro, că, în ultimele zile, a primit o serie de petiţii având ca obiect art. 2 din Legea nr. 90/2001 şi că, în acelaşi timp, a constatat apariţia în spaţiul public a unor dezbateri politice cu privire la acest subiect.

„În acest context, Avocatul Poporului precizează că decizia privind constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea art. 2 din Legea nr. 90/2001 va fi luată după finalizarea procesului politic şi instituţional de învestire a viitorului Guvern”, se arată în comunicat.

Săptămâna trecută, Victor Ciorbea a declarat pentru agenția citată că mai mulți cetăţeni au trimis solicitări pentru sesizarea Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la Legea 90/2001 care îi interzice liderului PSD, Liviu Dragnea, să fie premier. Din acest motiv, Avocatul Poporului face o primă evaluare, pentru a vedea dacă există motive să se sesizeze din oficiu în acest caz.

Legea nr. 90/2001 prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *