Skip to content
Puterea Știrilor Video

Avocatul Poporului anunță: NU va ataca la CCR pensiile speciale pentru primari. Care este motivul

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat în  studioul „Puterea Știrilor”, Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că nu va da curs solicitării USR  de sesizare a Curţii Constituţionale pe Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, vizând articolul care prevede acordarea de pensii speciale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene.

Renate Weber a explicat că există deja o decizie a Curții Constituționale și că o nouă sesizare ar fi declarată inadmisibilă. „Din momentul în care Curtea a spus că este o chestiune politică, și nu este o chestiune de constituționalitate, eu dacă aș trimite acum o nouă sesizare la Curtea ar fi declarată inadmisibilă pentru că există deja o pronunțare”, spune Avocatul Poporului.

„Chestiunea pensiilor pentru primari și președinți de consilii județene a mai fost rezolvată o dată la Curtea Constituțională, care a spus că este o chestiune de opțiune politică, dacă dorește Parlamentul să ofere această pensie specială la finalul unui mandat.

Este o chestiune de opțiune politică. Ce a spus atunci CCR a fost: dar dacă vor da primarilor și președinți de consilii, atunci trebuie să le dea tuturor consilierilor. Curtea mărea foarte mult sfera celor care ar fi putut să primească. Din momentul în care Curtea a spus că este o chestiune politică, și nu este o chestiune de constituționalitate, eu dacă aș trimite acum o nouă sesizare la Curtea ar fi declarată inadmisibilă pentru că există deja o pronunțare.

Noi nu vom da curs solicitării USR și nu vom sesiza Curtea Constituțională. Le vom explica cu citate din decizia anterioară”, a declarat Renate Weber, Avocatul Poporului.

Amintim că mai mulți parlamentari USR au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, care acordă pensii speciale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene.

Senatorii USR Florina Presadă şi Allen Coliban şi deputaţii USR Cristian Seidler, Stelian Ion, Silviu Dehelean şi Emanuel Ungureanu motivează, în solicitările transmise către Renate Weber, că judecătorii Curții Constituționale s-au pronunțat deja asupra altor două încercări de reglementare în acest sens.

„Am venit la Avocatul Poporului să depunem o petiție prin care-i solicităm doamnei Renate Weber să binevoiască a înainta CCR o verificare a articolului 210 din Codul Administrativ, care se referă la pensiile speciale ale aleșilor locali. Dânsa a sesizat CCR doar pentru motive extrinseci, de procedură, referitoare la adoptarea Codului Administrativ prin OUG”, a declarat Cristian Seidler.

Judecătorii CCR au dat undă verde pensiilor speciale ale primarilor

Curtea Constituțională a decis, pe 12 februarie, că respinge sesizarea Avocatului Poporului cu privire la Codul Administrativ, adoptat prin Ordonanță de Urgență de Guvernul anterior, dar actualul guvern a amânat însă, până în 2021, plata pensiilor speciale pentru aleșii locali, prevăzute în actul normative. Această ordonanță de amânare a plăților a fost respinsă deja de Senat, astfel că dacă va fi respinsă și de Camera Deputaților, unde se află în dezbatere, Guvernul va trebui să achite pensile special în acest an.

Conform Codului Administrativ, vor primi pensii speciale primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii județene, pensii calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate. Această indemnizație înseamnă o indemnizaţie lunară, calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani).

Indemnizaţia pentru limită de vârstă calculată conform prezentelor norme este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Indemnizaţia se poate cumula cu orice alt tip de pensie şi se calculează în raport cu veniturile pe care le încasează în prezent primarii, viceprimarii, vicepreşedinţii sau preşedinţii Consiliilor Judeţene.

Avocatul Poporului a sesizat CCR în 28 august 2019, considerându-se că modificarea Codului administrativ prin ordonanță de urgență nu se justifică. Conform datelor oficiale, impactul bugetar anual al pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi de CJ şi vicepreşedinţi de CJ, este cuprins între 150 şi 170 de milioane de lei. Pensiile vor fi plătite de primării şi de consiliile judeţene.

De asemenea, prin același Cod Administrativ, președintele țării va avea la dispoziţie 10 zile pentru a semna decretele privind numirea unui ministru, față de 45 de zile, cât era prevăzut până acum. Guvernul are la dispoziție doar 5 zile pentru numirea unui ministru.

 

6 comentarii la “Avocatul Poporului anunță: NU va ataca la CCR pensiile speciale pentru primari. Care este motivul

  1. @Avocatul Poporului nu se poate substitui CCR să stabilească despre admisibilitateau sau inadmisibilitatea unei cereri, nu este o funcție politică pentru a soluționa în mod politic solicitările formulate și nu poate refuza transmiterea spre soluționare a unei solicitări pentru care nu are competență de soluționare, ?

  2. @ Remarcați și că inițiatorul solicitării se poate adresa și CCR pentru a constata un conflict constituțional între instituția Avocatului Poporului și partidul politic ce a formulat solicitarea pe care Avocatul Poporului refuză să o înainteze CCR cu opinia motivată a instituției, chiar și prin intermediul instanțelor judecătorești , sau poate chiar sesiza structurile competente din subordinea Ministerului Public pentru refuzul soluționării solicitării de către persoanele cu atribuții și responsabilități, ?

  3. @Ce faceți bă, iarăși nu publicați comentariile deși ați pus și o astfel de posibilitate la articolele pe care le scrieți, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *