Skip to content
Politică

Avocatul Poporului. Cine sunt posibilii candidați la această funcție

fn24.ro

Mandatul lui Victor Ciorbea în funcția de Avocat al Poporului a expirat la 15 aprilie, dar PSD – ALDE nu arată că s-ar grăbi prea tare cu procedura de numire a unui înlocuitor.

Mai mult, Opoziția susține că planul Puterii este să-l mențină pe Victor Ciorbea în funcție până în septembrie, invocând vacanța parlamentară care stă să înceapă.

PSD – ALDE au ignorat cererile Opoziţiei de accelerare a procedurii de selecţia a noului Avocat al Poporului, cu toate că atât PNL, cât şi USR, au propus un calendar care să permită ca până la sfârşitul lunii iunie, mai exact până pe 27 iunie, să fie tranşată problema.

Posibilii candidați la funcția de Avocat al Poporului

Partidele din opoziție au anunțat deja că-l vor susține pe Peter Eckstein Kovacs, fost reprezentant al UDMR în Parlament și fost consilier al președintelui Traian Băsescu.

De partea cealaltă, PSD l-ar propune pentru funcția de Avocat al Poporului pe judecătorul CCR CCR Petre Lăzăroiu. El a negat, însă, informația.

Avocatul Poporului este numit în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului pe o durată de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului o singură dată. Postul este unul cheie în arhitectura statului pentru deoarece şeful acestei instituţii este singurul care poate ataca la CCR o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern. Avocatul Poporului primeşte şi o indemnizaţie lunară de aproape 15.000 lei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *