Avocatul poporului pune piciorul în prag! Anunț de ultim moment de la Renate Weber

Sursa foto: Renate Weber

Avocatul Poporului, Renate Weber, a semnalat probleme în interpretarea legislației în domeniul violenței domestice și nevoia de personal specializat în cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).

‘Principalele probleme țin nu neapărat de legislația pe care o avem. Sigur, și ea poate să fie îmbunătățită, dar de felul în care este interpretată această legislație (…), este o chestiune de instruire a personalului (…), discutăm în primul rând despre polițiști (…), sunt primii care intră în contact cu victima. Există, într-adevăr, situațiile alea nefericite, când ei nu vor să ia în considerare o reclamație pentru că, vezi Doamne, victima se afla într-o anumită stare de ebrietate sau pentru că, de-a lungul timpului, a mai făcut astfel de solicitări și apoi a renunțat la ele. E, nu! De fiecare dată, fiecare astfel de solicitare trebuie tratată cu maximă seriozitate’, a spus Renate Weber, miercuri, cu prilejul unei dezbateri și prezentării raportului special al Avocatului Poporului privind fenomenul violenței domestice în România.

Avocatul Poporului este de părere că în continuare cazurile de violență domestică sunt subraportate, însă a punctat că a crescut numărul victimelor acestui fenomen care apelează la Poliție.

‘Vorbim despre o subraportare și totuși văd parcă un nivel crescut de situații în care (…) victimele apelează în primul rând la Poliție, că ăsta este primul gest pe care îl fac (…). Aș spune că asta se întâmplă pentru că există o mai mare încredere în autoritățile chemate să gestioneze astfel de situații’, a declarat Renate Weber.

La rândul său, Cristina Pascu, consilier în cadrul Avocatului Poporului, a declarat că raportul semnalează disfuncționalități în activitatea organelor cu atribuții în gestionarea fenomenului violenței domestice și exemple de bune practici.

‘În ceea ce privește activitatea organelor de poliție, au fost constatate deficiențe cu referire la cooperarea (…) cu autoritățile ce au competență în acordarea de servicii sociale. Au fost relevate cazuri în care organele de poliție nu au dat curs sesizărilor și au constatat că victima nu se află în stare de risc iminent deoarece și-a retras plângerea sau în alte situații și-a schimbat declarațiile sau era în stare de ebrietate și nejustificat a apelat la serviciul 112. Într-un asemenea de caz, modul de gestionare a situației a fost (…) tragic și a avut ca final moartea victimei’, a spus Cristina Pascu.

Aceasta a menționat că multe victime ale violenței domestice nu sună la autorități din cauza fricii de represalii sau a neîncrederii.

‘Aceasta duce la un număr mare de cazuri care rămân neraportate sau tardiv gestionate. În multe comunități, din păcate, victimele se confruntă cu stigma socială, deci, cu stigmatizare, cu rușine, ceea ce le împiedică să caute ajutor, refuzând consiliere psihologică și uneori renunțând la judecarea cauzelor care au ca obiect cererea de emitere de ordine de protecție. De asemenea, durata procedurilor, emiterea cu dificultate a ordinelor de protecție și nerespectarea lor pot, de asemenea, să mențină victima într-o stare de vulnerabilitate. În cazurile particulare ale victimelor persoane cu dizabilități este esențială consolidarea mecanismelor de protecție’, a adăugat Cristina Pascu.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: