Avocatul Poporului, răspuns la sesizările privind Ordonanţa Trenuleţ: sunt în regulă din punct de vedere juridic

Sursa foto: avp.ro

Avocatul Poporului a răspuns, confrom unui comunicat al Cartel Alfa, la sesizările privind OUG 156/2024, aşa-numita Ordonanţă Trenuleţ, că modificările aduse prin acest act normativ, dar şi modul în care au fost făcute, sunt în regulă din punct de vedere juridic. Informaţia a fost făcută publică de Cartel Alfa, printr-un comunicat de presă. Potrivit Cartel Alfa, „soluţia rămâne la nivelul Parlamentului de a anula sau modifica Ordonanţa de Urgenţă, lucru puţin probabil”.

„La începutul anului, Cartel Alfa a sesizat Avocatul Poporului referitor la OUG 156/2024 (trenuleţ) prin care anumite drepturi (pensie, salarii, negocieri colective) erau fie îngheţate sau modificate substanţial. Ulterior, mai multe organizaţii au sesizat Avocatul Poporului referitor la aceeaşi problemă. (…) Un număr semnificativ de petiţionari şi-a exprimat nemulţumirea faţă de prevederile din ordonanţă care suspendă indexarea pensiilor în anul 2025, menţinând valoarea punctului de referinţă la 81 lei şi amânând aplicarea prevederilor privind creşterea anuală până în 2026. Această măsură este considerată de mulţi neconstituţională, deoarece afectează drepturile pensionarilor şi introduce incertitudine legislativă”, afirmă Cartel Alfa într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, petiţionarii au invocat mai multe probleme în cazul Ordonanţei Trenuleţ, printre care: neindexarea pensiilor cu rata inflaţiei, contrar principiilor de protecţie socială şi Legii 360/2023, modificarea unei legi organice printr-o ordonanţă de urgenţă, ceea ce „ridică probleme de legalitate şi de separare a puterilor în stat”.

„Problema modificării este foarte îngrijorătoare deoarece reproduce situaţia Legii 153/2017 privind salarizarea în sistemul bugetar care a fost alterată de diversele ordonanţe de urgenţă ce-au îngheţat cuantumul sporurilor la anul anterior. Astăzi, sporurile în sistemul bugetar se raportează la 2018, în ciuda unor creşteri salariale substanţiale în decursul ultimilor ani. Salariul de bază în plată poate să fie şi de 2 ori mai mare, însă cuantumul sporurilor rămâne neschimbat. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la indemnizaţia de hrană care ar trebui să fie egală cu nivelul a două salarii minime pe ţară (anual), dar a rămas blocată la 2019. Aceste schimbări tot prin OUG au fost modificate, iar de fiecare date s-a invocat caracterul excepţional al situaţiei economice pentru a justifica schimbările”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, petiţionarii mai reclamă lipsa predictibilităţii şi stabilităţii legislaţiei fiscale, care „afecteează încrederea cetăţenilor în stat”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: