Skip to content
Politică

Avocatul Toni Neacșu, despre o soluție juridică a suspendării președintelui: Vidul instituțional nu are voie să existe în România

ziaruldevrancea.ro

Fostul membru CSM, avocatul Adrian Toni Neacşu a trasat miercuri seara la Antena 3 câteva paralele între situația din Republica Moldova unde președintelui Dodon i s-au suspendat atribuțiile de către Curtea Constituțională și situația din România, unde președintele Iohannis s-ar afla într-o aceeași imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile prin refuzul de a lua act de demisia a 2 miniștri.

Acolo din punct de vedere juridic s-au asimilat cele două situații, și anume motivele obiective și motivele subiective, lipsa de dorință, spune CC. Citind ultima decizie a CCR care îl obligă de îndată pe președintele României să ia act de demisia a doi miniștri, care demisie este un act unilateral, observăm că din 30 noiembrie 2018 președintele nu și-a exercitat această atribuție constituțională. Altfel spus se află în neexercitarea unei atribuții pe care o are potrivit Constituției. Rămâne de văzut dacă CCR va aprecia că aceasta este o imposibilitate temporară, respectiv lipsa de dorință de exercitare a atribuțiilor respective. Cred că soluțiile trebuie să fie constituționale și să ducă la funcționarea instituțiilor. Este inadmisbil să se blocheze reciproc. Vidul instituțional nu are voie să existe în România or în asta suntem acum. Acum pur și simplu Constituția este suspendată o perioadă până președintele României va înțelege să respecte anumite decizii ale Curții”, a explicat avocatul.

Toni Neacșu precizează totodată că „Este o soluție pur juridică, nu una politică. Este nevoie de o simplă sesizare la CCR din partea unuia dintre președinții celor două Camere,  urmând ca Curtea pronunțe, să analizeze dacă prin această imposibilitate se înțeleg și motivele subiective care duc până a urmă la același rezultat ca cele obiective. Dacă se pronunță va stabili interimatul și ce se întâmplă în acea perioadă. CCR e foarte posibil să stabilească și o vacanță până în momentul în care președintele titular își exprima dorința de a reintra în exercițiul atribuțiilor constituționale.”

 

1 comentariu la “Avocatul Toni Neacșu, despre o soluție juridică a suspendării președintelui: Vidul instituțional nu are voie să existe în România

  1. Deseori a încâlcat Constituția, chiar de la implicarea sa în demonstrații de stradă. A incitat la nesupunere fațâ de un guvern legitim. 10 August este un exemplu. Termenul,, MUIE” a fost legalizat de președinte,multe,multe altele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *