Skip to content
Politică

Avortul în Polonia. Guvernul a CEDAT în fața protestelor

rs.n1info.com

Scandalul privind avortul în Polonia pare să fi luat sfârșit. Guvernul de la Varșovia a cedat în fața protestelor din ultimele zile.

Propunerea ca avortul să fie interzis total nu va fi implementată în Polonia, a declarat miercuri Jarosław Gowin, ministrul Ştiinţei şi Educaţiei, care a explicat decizia prin faptul că femeile care au protestat i-au învăţat „ce înseamnă umilinţa”, motiv pentru care liderii conservatori au hotărât să-şi retragă susţinerea pentru acest proiect controversat.

Jarosław Gowin a declarat miercuri că femeile care au protestat „ne-au făcut să ne gândim şi ne-au învăţat atitudinea umilă”. Aceste declaraţii indică faptul că partidul conservator care se află la conducerea Poloniei va retrage susţinerea propunerii nepopulare de a interzice total avortul, chiar şi în cazul violurilor, incesturilor sau atunci când viaţa mamei se află în pericol, informează The Guardian, citat de Gândul.

Guvernul conservator se află, de asemenea, sub presiune internaţională de a nu avansa propunerea de interzicere totală a avortului.

Polonia incriminează deja avorturile, cu excepţia situaţiilor de viol, incest, a malformaţiilor grave sau a celor în care viaţa mamei este pusă în pericol. În practică, însă, unii edici refuză să opereze chiar şi avorturile considerate legale, astfel că poloneze care vor să facă întrerupere de sarcină ajung  să meargă chiar şi până în Germania sau alte ţări învecinate sau să-şi comande din străinătate pastile pentru avort medicamentos.

„Sunt copii minunaţi, foarte iubiţi de părinţii lor, părinţii, la rândul lor, sunt foarte iubitori şi încearcă să aducă foarte multă căldură şi dragoste în căminul lor. Sunt total împotriva uciderii acestor copii”, a declarat senatorul Stanisław Karczewski, care a precizat că Senatul polonez nu va începe lucrările pe o lege care va face şi mai restrictivă reglementarea privind avorturile. 450.000 de semnături au fost strânse pentru a împiedica adoptarea legii care ar interzice total avortul, iar o comisie parlamentară analizează acum iniţiativa.

Şi Biserica Catolică susţine propunerea de interzicere a avortului, care ar putea conduce, de asemenea, şi la limitarea programelor de educaţie sexuală. În cadrul acestei legi, cadrele medicale care ar efectua întreruperea de sarcină şi femeile care suferă această procedură riscă să fie condamnate la cinci ani de închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *