Skip to content
Internațional Politică

Axa București – Washington – Ierusalim

http://inquamphotos.com

Premierul Viorica Dăncilă participă în aceste zile la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice desfășurată la Washington. Conform comunicatului emis de Guvernul României, vizita are loc ca urmare a invitației pe care președintele AIPAC, Morton Fridman, și directorul executiv AIPAC, Howard Kohr, au adresat-o prim-ministrului României.

Prezența premierului român la această conferință are rolul de a intensifica dialogului bilateral și se încadrează în eforturile susținute ale Guvernului României de a consolida și dezvolta parteneriatele pe care România le are cu Statele Unite și Israel.

Printre cele mai importante declarații făcute de Viorica Dăncilă la Washington se numără și cea referitoare la mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, idee ce a mai fost prezentată publicului și anul trecut de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Guvernul României a inițiat un proces de evaluare a oportunității mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunț astăzi, în fața audienței AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului” – a declarat Viorica Dăncilă.

Efectul Trump

Declarațiile premierului român făcute la Washington au fost salutate de republicanii americani iar fostul consilier al președintelui american, Sebastian Gorka a scris pe Twitter că este vorba despre ”efectul Trump” făcând referire la decizia președintelui SUA de anul trecut de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

În momentul de față, legăturile politice dintre România, SUA și Israel sunt la cel mai înalt nivel din ultimii ani. România devine unul dintre cei mai importanți parteneri ai Statelor Unite în Europa, mai ales în contextul disensiunilor SUA – Germania și a imixtiunilor Rusiei în afacerile Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *