Azil ilegal, deghizat în pensiune. Bătrânii închişi figurau ca turişti

azil
Sursa foto: freepick

Afacerile cu azile de bătrâni clandestine prosperă chiar sub nasul autorităților. De multe ori, funcționarii statului închid ochii și se prefac că nu văd ilegalitățile din jurul lor. Devin astfel complici la suferința acestor oameni și așa greu încercați de soartă.

La Pietroșani, în județul Teleorman, un azil a funcționat ani de zile, la câteva sute de metri de Primărie, sub paravanul unei pensiuni turistice. Bătrânii găzduiți aici erau considerați… turiști. Vecinii povestesc cum cerșeau înfometați câte un colț de pâine prin gratiile gardului, scrie digi24.ro. Deși tot satul știa că aici este un azil, autoritățile locale și poliția ridică din umeri și spun că nu au știut nimic. Mai mult, primarul comunei a refuzat să spună dacă știa de existența azilului și a dat afară din birou echipa Digi24 pe motiv că nu vrea să fie filmat.

Mărturiile vecinilor sunt tulburătoare. Încercați să vă imaginați cum… mai mulți oameni bătrâni, sau tineri cu probleme de sănătate care nu se mai pot îngriji singuri, cerșesc înfometați, un colț de pâine, prin gratiile unui gard.

Femeie: Îi auzeam toată ziua, toată lumea îi auzea aici. Spune, babo, că îți cerea pâine, erau nemâncați.

Reporter: Cum?

Femeie: Că le cerea pâine.

Reporter: Cereau mâncare săracii, așa-i?

Femeie: Păi, bineînțeles, nu aveau ce să mănânce, că era cu porția, pâine, mâncare cerea, să spună baba.

Reporter: Cereau vecinilor?

Femeie: Da, cereau, că uite, treceau colo unde au pus plasa aia…, care trecea…, dar striga la Dida, la fii-sa și le cerea pâine că nu avea ce să… nu le ajungea porția, la 20 de inși patru pâini d-alea bulgărești, ce să le ajungă… trei mese?

Bătrâna din imagine locuiește împreună cu fiica sa, gard în gard cu azilul fantomă. Fără să își dorească, de multe ori, a fost martor la suferințele celor de aici. Auzea țipetele bieților oameni, în timp ce lucra prin gospodărie.

Femeie: Era și o fată tânără, erau și bătrâni, zbierau bătrânii la ei, că de ce nu le dați să mănânce, de ce nu vă dă să mâncați, că muriți de foame, ca murim…, nu știu, așa îi auzeam eu. Zbierau ei așa, ca să le dea mâncare, că le e foame…

Nespălați, erau murdari erau… nu știu altceva, așa zbierau ei că stă murdari, că… Pe timpul zilei de bătrânii se ocupau, pe rând, de două femei din sat care nu aveau nicio pregătire în domeniu. Autoritățile i-au găsit… cu zăvorul pus pe ușă. „Era jale acolo, 18 bătrâni ținuți în patru camere, închiși cu cheia”

Mihăiță Ghimiș, director suspendat AJPIS Teleorman: Într-adevăr era jale acolo, 18 bătrâni ținuți în patru camere, închiși cu cheia, una singură, o femeie din comună, de acolo, a spus „eu stau pe aici, mai vine mâine altă femeie”. În timp ce vorbeam cu vecinii, poarta azilului clandestin se deschide și iese o mașină.

Întregul articol poate fi citit aici

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: