Azilele groazei: Apel public să fie denunţat orice abuz din centre, cămine, adăposturi

azil
Sursa foto: freepick

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba solicită celor care ar putea avea cunoştinţă despre abuzuri la care sunt supuse persoane aflate în cadrul serviciilor sociale, să sesizeze acest lucru prin orice mijloc posibil.

Potrivit unui „anunţ de interes public”, postat pe pagina de Facebook, „Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba vă roagă să sesizaţi de urgenţă orice situaţie sau informaţie cu privire la posibile abuzuri de orice fel, la care ar putea fi supuse persoane aflate în cadrul serviciilor sociale de orice tip, publice şi/sau private (cămine pentru persoane vârstnice, centre rezidenţiale pentru copii şi adulţi cu dizabilităţi, centre de îngrijire şi asistenţă, adăposturi)”.

Reprezentanţii AJPIS menţionează că eventualele sesizări „vor fi tratate cu maximă atenţie, urgenţă”, fiind asigurată, totodată, protecţia datelor personale.

„În acest sens ne puteţi contacta astfel: la sediul AJPIS sau prin poştă, la adresa situată în Alba Iulia, str. Nicolae Titulescu, nr.10B, de luni până joi între orele 8.00-16.30 şi vineri 8.00-14.00; Email: [email protected]; Telefon: 0738975191. (…). Haideţi să fim vigilenţi, haideţi să acţionăm împreună împotriva abuzurilor! Vă mulţumim!”, se mai arată în postare.

Niciun centru rezidențial cu nereguli
Niciunul din cele aproximativ 100 de centre rezidenţiale din Alba destinate persoanelor vârstnice, cu dizabilităţi şi copiilor, verificate în perioada 10-16 iulie 2023 de către o comisie mixtă, nu a fost depistat cu nereguli care să determine închiderea, fiind aplicate în schimb sancţiuni în valoare totală de peste o jumătate de milion de lei.

„Au fost verificate, în perioada 10-16 iulie, 92 de centre rezidenţiale din judeţ, din care 40 de centre pentru copii, 27 de centre pentru persoane cu dizabilităţi, 23 de centre pentru persoane vârstnice, 1 centru pentru alte persoane dependente, altele decât vârstnice sau cu dizabilităţi, şi 1 centru neautorizat. Numărul persoanelor rezidente în aceste centre este de 1.401″, a transmis Instituția Prefectului.

Au fost aplicate 527 de sancţiuni, în valoare totală de 504.700 de lei. Au fost depistate nereguli ca frigidere cu zone de degradare, calorifere cu urme de rugină, pereţi cu vopsea exfoliată, depozitare necorespunzătoare, zone de îmbăiere cu prezenţă de infiltraţie pe plafon, deficienţe de ordin structural, lipsă autorizaţie DSVSA, DSP, ISU etc.

Reprezentanții IPJ Alba au susținut că nu au fost constatate fapte de violenţă şi de rele tratamente, nu au fost identificate persoane care să prezinte urme de violenţă şi nu s-au înregistrat plângeri din partea beneficiarilor centrelor respective, scrie adevarul.ro.

De asemenea, potrivit acestuia, din punct de vedere al fluxului financiar, au fost verificate veniturile realizate şi modul de utilizare a acestora şi nu au fost constatate nereguli prin deturnarea de eventuale fonduri.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: