„Azilele groazei”: Godei Ștefan, protejat de Asistența Socială Ilfov

Godei Ștefan/Facebook
Godei Ștefan

PS News continuă seria de dezvăluiri din dosarul „azilele groazei”, după ce s-a descoperit că sute de bătrâni au fost torturați în mai multe centre din județul Ilfov. Din ancheta procurorilor reiese că Godei Ștefan, cel care controla centrele în care erau chinuiți bătrânii, era prieten cu funcționarii din instituțiile care trebuiau să controleze azilele, în special cu Asistența Socială Ilfov.

Sprijinul de care Godei Ștefan Cristian se bucură din partea autorităților locale (A.J.P.I.S. Ilfov și D.G.A.S.P.C. Ilfov) este întărit de relația de prietenie pe care acesta o are cu Pleșa Gheorghe și Țicu Andrei Răzvan, care au conexiuni la nivelul organelor de control din cadrul celor două instituții, precizează procurorii DIICOT.

Godei a coordonat grupul infracțional organizat atât personal cât și prin administratorii celor două centre ale asociației, Godei Daniel și Tudorancea Cristina. În calitatea sa de lider al grupului infracțional organizat este cel care elaborează strategia și este cel care ia cele mai importante decizii, privind extinderea activității infracționale prin deschiderea unor noi centre de îngrijire similare, făcând demersuri să obțină în condiții avantajoase spații de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, prin concesionarea a trei incinte cu o capacitate totală de 150 de locuri sau prin racolarea și aducerea în stare de aservire a unui număr cât mai mare de persoane aflate în situații vulnerabile prin intermediul lui Țicu Andrei Răzvan și Popa Mihaela Bianca sau prin obținerea fără drept (prin declararea în fals a îndeplinirii condițiilor) a unor loturi de beneficiari instituționalizați de la licitațiile organizate la nivelul D.G.A.S.P.C.-urilor de pe raza mun. București.

Procurorii arată că Godei Ștefan este cel care ține legătura cu autoritățile locale/județene în ceea ce privește activitatea asociației Sf. Gabriel cel Viteaz și a celor două centre de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Sf. Gabriel cel Viteaz și Armonia, fiind singurul din cadrul grupului care îi trasează sarcini lui Pleșa Gheorghe (asistent social care se ocupă de întreaga documentație necesară pentru desfășurarea activității centrelor) dar și singurul care relaționează cu Țicu Andrei-Răzvan șef de serviciu în cadrul D.G.A.S.P.C. Ilfov sau cu alți angajați din cadrul direcției de asistență social precum Popa Mihaela Bianca ori din cadrul A.J.P.I.S. Ilfov (instituție care potrivit legii efectuează controale în vederea acreditării și licențierii centrelor de îngrijire și asistență persoane cu dizabilități).

Procurorii precizează că autoritățile din Ilfov care trebuiau să verifice centrul erau foarte apropiate de Godei Ștefan și nu raportau neregulile pe care le găseau în centru. Toate controalele sau verificările efectuate nu au avut un caracter inopinat, Godei Ștefan Cristian fiind anunțat în prealabil cu privire la data la care urmau să aibă loc, oferindu-i posibilitatea acestuia să pregătească centrele și beneficiarii, astfel încât organele de control să nu constate eventuale nereguli.

Mai mult, chiar dacă cu ocazia verificărilor A.J.P.I.S. Ilfov au fost identificate nereguli acestea nu au fost consemnate în documente, Godei Ștefan Cristian este asistat și ajutat în vederea intrării într-o stare de legalitate aparaentă prin întocmirea în fals de către Godei Ștefan Cristian și membrii grupului infracțional, respectiv Pleșa Gheorghe și Cărăulașu Ioana Andreea, de documente care să ateste resepctare scriptică a condițiilor cerute de lege și norme.

Verificarea efectivă în teren a A.J.P.I.S. Ilfov cu privire la numărul real de angajați este inexistentă, constatările funcționarilor bazându-se exclusiv pe datele din ReviSal puse la dispoziție chiar de Godei Ștefan Cristian și manipulate de acesta după bunul plac. De asemenea, este ignorat cu bună știință un aspect important, respectiv că în raportul ReviSal figurează toți angajații de la ambele centre de îngrijire și asistență ale asociației, ceea ce conduce la o mărire artificială a numărului acestora, acreditându-se în fals că toți acei angajați și-ar desfășura activitatea la C.I.A.P.A.D. Armonia.

Stenogramele procurorilor arată clar prietenia dintre Godei și instituțiile statului. În data de 26.04.2023, la ora 14:40:35, Godei este contactat de David Vasilica, șef serviciu în cadrul A.J.P.I.S. Ilfov:

David Vasilica: Deci acel tabel care noi vi l-am dat.

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Da.

David Vasilica: Da?

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Pentru ambele cămine, da?

David Vasilica: Pentru amândouă, vă rog. Da?

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Super!

David Vasilica: Bine.

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Gata!

David Vasilica: Mulțumesc! La revedere!

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Când veniți în vizită? Când veniți în vizită?

David Vasilica: Nu știu. O să venim. De ce?

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Păi am înțeles că tre să vină cineva.

David Vasilica: Păi vin, vin că au de făcut evaluarea …neinteligibil… vine Flori și cu Andrei

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Da? Super! Ok.

David Vasilica: Dar le-ați pregățit actele?

Într-o altă convorbire, Godei manipulează documentele și informațiile:

DOAMNĂ: Și cam atât deocamdată, domnul GODEI, o să ne auzim la un telefon, să vedem cum facem cu semnăturile!

DOMN: Dar astea trebuie să ni le trimiteți…

DOAMNĂ: Astea cât mai repede ca să…

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Acuma, acuma mă duc eu acolo că e și IOANA acolo și ne apucăm de ele și vi le trimitem!

DOMN: Că noi lucrăm la el și poate ajungem mâine dimineață să și semnăm!

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Semnăturile pentru ce?

DOAMNĂ: Să semnăm raportul de evaluare, domnul GODEI

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Aaa…

DOAMNĂ: Să încheiem, să terminăm, dar vedeți cum vă orientați cu ăștia patru neapărat!

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Da, da, dacă știți că eu dacă promit ceva, eu mă țin de cuvânt!

DOAMNĂ: Păi îți dai seama, ca să nu avem vreo surpriză, nici dumneavoastră, nici noi, înțelegeți?

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Nu, nu, eu nu mai am nevoie de surprize, credeți-mă, am tot avut din septembrie până acum!

DOAMNĂ: Vă cred, vă dați seama, noi nici atât, domnul GODEI!

Prietenii de la Asistența Socială Ilfov

Din interceptările convorbirilor telefonice purtate de Godei Ștefan-Cristian cu Pleșa Gheorghe și Țicu Andrei-Răzvan a rezultat că acesta are o relație de prietenie cu cele două persoane fapt ce îi facilitează atât accesul permanent la obținerea de noi beneficiari care să fie introduși în cele două centre cât și plata cu celeritate a sumelor de bani aferente/beneficiar, din bugetul D.G.A.S.P.C. Ilfov, cu încălcarea prevederilor legale relevant în acest sens fiind faptul că la momentul în care sunt solicitate documente justificative privind modul de repartizare al beneficiarilor în cele două centere funcționarii publici intră în panică menționând că nu au documente justificative, situație ce se coroborează și cu discuțiile purtate între angajații D.G.A.S.P.C. din care rezultă să repartizarea beneficiarilor a fost făcută nelegal.

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Îi mai aduci pe ăîa 4 care ai zis sau…?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Bă, nu știu. Stai că s-a modificat legislația. Să știi! Trebuie cu avizul ANPD-ului, cu…, e complicată treaba.

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Aoleu!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Zău! Toate internările care urmează să se facă, se vor face pe maxim 24 de luni…

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Da!

ȚICU ANDREI RĂZVAN: …cu avizul ANPD-ului și cu obligația primărie, cu asumarea primăriei ca după 2 ani de zile să-i preia și să-i reintegreze în societate.

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: (n.n. râde)

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Te doare mintea, mă! N-ai…

…..

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Și adică, adică tu acuma când mi-i aduci, tre să trimiți spre ANPD?

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Daaa! Să ne dea acordul de internare.

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Să vă dea acordul.

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Hai că dacă câștig s-ar putea să vin cu ei să vi-i aduc în poartă, dacă câștig la Sectorul 6.

ȚICU ANDREI RĂZVAN: Ar fi o scocoteală. Să știi! Că mi s-a luat și mie până peste cap.

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Să-i, să-i pun lu’ doamna Magda în brațe, ca să-i zic: Ia și descurcă-te cu ei să te vedem ce faci.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: