BAC 2024 – LIMBA ROMÂNĂ. Cum au încercat elevii să fraudeze examenul

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2024 au început astăzi, 1 iulie, cu cea la limba și literatura română. Peste 134.000 de candidați s-au înscris în acest an la examenul de Bacalaureat, dintre care 119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare, a anunțat Ministerul Educației.

Secretarul de stat din Ministerul Educației,  Kallós Zoltán a vorbit, pentru PS News, despre situațiile neprevăzute de la examen. Potrivit secretarului de stat, au fost și cazuri de fraudă, dar și accidente rutiere.

Secretarul de stat din Ministerul Educației,  Kallós Zoltán

„Proba scrisă a început la ora 9h00 iar, la ora 12:00, s-a încheiat.

Din păcate avem pe cei trimiși acasă, pe motiv de fraudă, dar în linii mari, examenul s-a desfășurat normal. Am avut câteva situații și anume cinci la număr când din motive neimputabile lor, candidații n-au putut ajunge la examen.

De exemplu, a fost un accident foarte grav la Suceava și candidata a rămas prins în trafic, de aceea a solicitat subiect de rezervă. De asemenea, au fost doi copii spitalizați, tocmai în această dimineață, după ora 9:00. Acești copii au solicitat subiect de rezervă.

Avem cinci subiecte de rezervă și acești copii au început proba scrisă de la orele 13h00″,a spus Kallós Zoltán.

Fraudă: Varianta de subiecte dată la proba scrisă de Limba și literatura română, la Bacalaureat 2024, a ajuns pe internet la puțin timp după ora 9, în condițiile în care elevii terminau proba la ora 12:00. Inspectoratul școlar a declașat o anchetă în privința acestui caz, potrivit reprezentanților instituției, la Inspectoratul Școlar Județean Gorj.

De asemenea, Kallós Zoltán a mai vorbit, pentru PS News, despre materialele nepermise introduse  in sălile de examene.

„Au introdus în sălile de examen materiale nepermise, adică în unele situații, telefoane, alte mijloace de de comunicare cu exteriorul sau notițe sau diferite lucruri care chiar dacă nu sunt folosite, simplă lor introducere de sălile de examene, atrage după sine, eliminarea candidaților’.

Absenteism

Înscrierea la bacalaureat este obțiunea fiecăruia dintre cei care au absolvit clasa a 12-a respectiv a 13-a. Nu pot să vă spun acum în acest moment,  din ce motive nu s-au înscris copiii. Paote nu s-au simțit, suficient de pregătiti. Am putea să îi regăsim printre cei care înscriu în sesiunea lunii august”, a mai spus Kallós Zoltán.

Primele Primele subiecte la Limba română de la BAC 2024, profil real, profil real

Subiectul I B: Un text argumentativ pe tema „Dacă emoțiile influențează sau nu sinceritatea exprimării”.

Subiectul II: rolul notațiilor autorului într-un text dramatic.

Subiectul III – eseu de 400 de cuvinte cu particularitățile de construcție ale unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

Prima sesiune din acest an a Bacalaureatului va continua marți, 2 iulie, cu proba obligatorie a profilului, după care urmează o zi de pauză, iar joi, 4 iulie este programată proba la alegere a profilului și specializării. Examenul de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, se va încheia vineri, 5 iulie, cu proba la limba și literatura maternă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: