Skip to content
Societate

Bacalaureat 2019: Febra examenelor continuă cu proba competenţelor într-o limbă străină

Absolvenții de clasa a XII-a continuă examenul de bacalaureat miercuri și joi cu proba de evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C): engleză, franceză, germană, ebraică, italiană, japoneză, portugheză, rusă, spaniolă, turcă sau chineză.

Proba de competențe într-o limbă străină are trei părți: orală, audio și scrisă. Proba orală și cea audio vor fi organizate în aceeași zi, iar proba scrisă va avea loc a doua zi. Structura probei de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională este la fel ca în anii trecuți.

Proba audio este proba de înțelegere a unui text, cu durata de 20 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului audiat. Această probă presupune înțelegerea și rezolvarea a două subiecte pe baza unui text audio.

Proba orală constă în rezolvarea și prezentarea a trei subiecte în fața unei comisii; Candidații au la dispoziție 10-15 minute, timp în care se evaluează competențele privind producerea de mesaje orale și interacțiunea orală.

Proba scrisă durează 120 de minute, timp în care se evaluzează competențele privind receptarea textului citit și producerea de texte scrise.

Candidații evaluați vor primi certificate de competențe lingvistică pe care va scrie nivelul la care se află, iar aceste nivele vor fi încadrate de la A1 la B2, potrivit Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

Rezultatele obținute de candidați la limba străină nu influenţează media generală la Bacalaureat, care e calculată doar din notele de la probele scrise. Însă, fără participarea la probele orale, absolvenţii de liceu nu pot promova bacalaureatul.

Subiectele pentru probele de evaluare a competențelor la limba străină sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, scrie hotnews.ro.

Calendar Bacalaureat 2019 – evaluarea competenţelor:

3 iunie – evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A)

4 iunie – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5-6 iunie)

7, 10 și 11 iunie – evaluarea competențelor digitale (proba D)

12 – 13 iunie – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C)

Calendar Bacalaureat 2019 – probe scrise:

1 iulie- Limba si literatura română – Ea)

2 iulie- Limba si literatura maternă – Eb)

3 iulie- proba obligatorie a profilului- Ec) – Matematică sau Istorie

4 iulie- proba la alegere a profilului și specializării – Ed)

8 iulie- afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00).

9 – 12 iulie – vor fi soluționate contestațiile

13 iulie – afișarea rezultatelor finale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *