Bacalaureat 2024. Ce trebuie să știe elevii la limba română, proba orală

Bacalaureat
Sursa foto: Facebook

Bacalaureat 2024, examenul pentru care se pregătesc absolvenții de liceu, se apropie cu emoții mari atât pentru elevi cât și pentru părinți. Copiii se vor afla în fața unui test care le va decide viitorul, un motiv în plus să se pregătească intens, chiar dacă ne aflăm pe ultima sută de metri. Ministerul Educației a publicat în acest sens procedura de desfășurare a probelor de limbă română și maternă, examenul oral. Iată ce vor trebui să știe candidații!

La proba orală de comunicare în limba română, elevii de clasa a XII-a trebuie să poată citi corect și cursiv, pentru a obține calificativul mediu, scrie edupedu.ro. P otrivit procedurii de desfășurare a probelor A și B, singurele diferențe ale nivelului de competențe sunt legate de înțelegerea textului, nivelul de exprimare și adaptarea la situația de comunicare. Astfel, pentru a primi calificatul avansat sau experimentat în limba română, elevul trebuie să aibă următoarele competențe în plus privind înțelegerea unui text.

Astfel, un elev utilizator mediu citește corect și cursiv. Utilizatorul avansat citește corect, cursiv și conștient și în plus, formulează clar și coerent ideile textului. Un utilizator experimentat este elevul care citește corect, cursiv și expresiv. Sintetizează mesajul global al textului și explică aspectele implicite ale acestuia. La capitolul exprimare și argumentare, elevul va primi calificativul utilizator experimentat dacă susține și exprimă cu argumente un punct de vedere personal, demonstrând capacitate de persuasiune a interlocutorilor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: