Skip to content
Bacău Știri locale

Bacău: Peste 30.000 de elevi afectaţi de oprirea apei. Rezerva unui liceu de elită din oraş: un „ciubăr”

adevarul

Oprirea pentru două zile a apei potabile în Bacău a declanşat un nou război al declaraţiilor între prefect, primarul Bacăului şi inspectorul şcolar general. În aceste zile  are loc la Bacău şi Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar, iar cei 100 de elevi şi profesorii însoţitori vor avea de suferit în urma acestei situaţii, potrivit adevarul.

DSP Bacău a cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean, ca, vineri, 6 mai, zi în care nu va exista apă curentă, în municipiul Bacău, instituţiile de învăţământ să asigure minim 3-4 litri de apă pentru ca elevii să se spele pe mâini. Prefectul judeţului, Lucian Bogdănel, a prezentat modul în care un liceu de elită din municipiul Bacău s-a pregătit pentru asta: cu un butoi de plastic plin de apă.

„De ce i-aţi minţit pe băcăuani că Rezerva de apă e gata din aprilie 2021? De ce aţi încuviinţat plata lucrării, deşi aceasta este neterminată? De ce vă purtaţi cu mănuşi cu antreprenorul lucrării? De ce nu faceţi plângerile penale cu care aţi „ameninţat” în Consiliul Local (şedinţa din 7 februarie 2022)? De ce nu demaraţi punerea în siguranţă a conductei de aducţiune, al cărei proprietar este UAT Municipiul Bacău? Deci, de ce nu merge Rezerva de Apă dacă noi am terminat-o din aprilie 2021?”, îl întreabă prefectul Lucian Bogdănel pe primarul Bacăului.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a prezentat şi un butoi de plastic, cu menţiunea ”<<ciubărul>> din imagine este <> de apă constituită, într-un liceu de elită din Bacău, în contextul sistării furnizării apei în oraş.” Totul e bine din perspectiva Primăriei De cealaltă parte, primarul Lucian – Daniel Stanciu – Viziteu spune că s-a asigurat că unităţile de învăţământ şi instituţiile importante din municipiul Bacău vor avea condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţii în intervalul joi, 5 mai, orele 22.00 – sâmbătă, 7 mai, orele 8.00. „Am solicitat în cadrul unei întâlniri cu directorii unităţilor de învăţământ din municipiul Bacău să ni se comunice orice problemă sau cerinţă, astfel încât activitatea să nu fie perturbată în intervalul orar mai sus menţionat. Deja toate solicitările venite până acum au fost îndeplinite. Primăria municipiului Bacău, prin structurile subordonate, va asigura, acolo unde este cazul, alimentarea cu apă menajeră şi apă potabilă”, spune primarul Bacăului.

Compania Regională de Apă Bacău va întrerupe furnizarea apei potabile pentru a se realiza interconectarea conductei PE Dn 630 mm, element necesar pentru racordarea obiectivului de investiţii „Rezerva de Apă a Municipiului Bacău”, la reţeaua de distribuţie apă potabilă. Cuplarea este o operaţiune c ear trebui să reducă costurile de operare ale Rezervei de Apă.

”Ne putem face de râs în faţa unei ţări întregi”

Anca Egarmin, inspector şcolar general al judeţului Bacău, îl contrazice pe primarul Bacăului, după ce directorii şcolilor au fost convocaţi în această dimineaţă la o şedinţă cu conducerea Primăriei.

„Lipsa apei în municipiul Bacău afectează activitatea educativă din 52 de şcoli (37 unităţi de învăţământ de stat şi 15 private), cele mai multe dintre ele având, ca structuri, grădiniţe. Nu mai spunem şi de internate, cantine… Altfel spus, 31.549 elevi şi 3.362 cadre didactice sunt direct afectaţi de acest neajuns. Cu responsabilitatea funcţiei de inspector şcolar general afirm că nu există scuze pentru perpetua problemă a apei, mai ales că, de câte ori se întâmplă, se pasează responsabilităţile eventualelor disfuncţii cauzate de imposibilitatea asigurării apei potabile, a condiţiilor de igienă etc. pe umerii conducerilor şcolilor”, spune inspectorul şcolar general.

În această perioadă, la Colegiul „N.V. Karpen” din Bacău, are loc Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar. Inspectorul şcolar general crede că Bacăul se va face de ruşine la nivel naţional  odată cu noua sistare a apei în oraş.

„Convocarea, peste noapte, a directorilor unităţilor de învăţământ din oraş în această dimineaţă echivalează cu o pasare a responsabilităţii către dumnealor, în condiţiile în care o anunţată intervenţie la reţea poate deveni, din nou, un coşmarul băcăuanilor. Comitetele şi «comiţiile» nu aduc apa în şcoli… Ştim cu toţii că problema reală, cea mult-cântată de Primăria Bacău, este cea a funcţionării rezervei de apă, care are tot felul de neajunsuri, de improvizaţii… Dacă la toate cele remarcate, adaug şi faptul că, începând de mâine, Bacăul găzduieşte şi în jur de 100 de elevi şi cadre didactice însoţitoare, competitori în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, am spus tot: Ne putem face de râs în faţa unei ţări întregi!”, susţine Anca Egarmin.

În replică, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu îi sugerează inspectorului general să se preocupe doar de educaţie şi să nu facă declaraţii politice.

„Solicit inspectorului general proaspăt numit să se preocupe de calitatea educaţiei în Bacău şi să lase politica deoparte. Este penibil să existe astfel de remarci false ale unui inspector şcolar, mai ales în condiţiile în care există o expertiză tehnică care confirmă că Rezerva de Apă este corespunzatoare din punct de vedere tehnic şi este şi în funcţiune”, spune primarul Bacăului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *