Skip to content
Bacău Știri locale

Bacăul, pe podium! Aproape 10.000 de copii din județ au părinții plecați la muncă în străinătate

zdbc.ro

Depopularea masivă a Moldovei se confirmă, din nou, prin statisticile oficiale care plasează Iașiul, Suceava și Bacăul în topul statisticilor oficiale în ceea ce privește numărul copiilor cu părinții plecați în străinătate. Datele provin de la Ministerul Educației, solicitate fiind de Administrația Prezidențială.

Pe cifre, în Iași sunt 11.500 de copii care cresc fără un părinte sau doi, în Suceava sunt circa 11.000 de persoane, iar Bacăul ocupă al treilea loc cu 9.723 copii care cresc fără un părinte sau chiar doi. Peste 6.500 de copii au un părinte plecat la muncă, dar 1.556 sunt în grija unui alt membru al familiei, pentru că ambii părinți lucrează departe de casă.

„Prioritatea noastră sunt în primul rând copiii cu doi părinți plecați în străinătate, apoi cei care au un părinte plecat. Situațiile lor sunt cunoscute și fiecare educator, învățător, profesor sau diriginte tratează punctual problemele care apar. Dorim să ne constituim într-un sprijin pentru ei. Ne depășim statutul de cadru didactic, dar ne dorim să colaborăm cu rudele pentru ca să nu se simtă excluși, marginalizați”, explică prof. Florin Lazăr, inspector școlar general.

Apropierea de un cadru didactic este cu atât mai importantă cu cât copiii petrec circa 6-8 ore la școală, mai mult câteodată și decât acasă. Copiii care întâmpină probleme sunt îndrumați pentru consiliere și sprijin chiar către consilierii școlari, conform zdbc.ro.

„La acest moment, ne încadrăm în normative. S-au deblocat mai multe posturi chiar anul trecut, în 2018, astfel că la acest moment sunt 93 de consilieri. Potrivit legii, un consilier școlar este normat la 800 de copii. Bineînțeles, la unele școli ajunge poate o dată pe săptămână, dar sunt cunoscute cazurile elevilor care au nevoie de ajutor. Profesorii consilieri școlari sunt specializați să lucreze atât cu grupuri, clase cât și individual. În acest ultim caz, este nevoie de acordul tutorelui legal sau al unui părinte”, a explicat Alexandrina Scorțanu, directorul Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională.

Cifre care se contrazic

Pe cât de mare este numărul constatat de Ministerul Educației, pe atât de mic este cel al părinților care fac demersurile legale înainte de a pleca din țară. Concret, legea îi obligă să își anunțe plecarea la sediul DAS cu minimum 40 zile înainte de a părăsi țara, desemnând totodată o persoană, membru din familia extinsă, în grija căreia va/vor rămâne copilul/copiii pe perioada absenței părinților.

Din datele statistice ale Direcției de Asistență Socială a Primăriei Bacău, doar 59 de copii care provin din familii care în care ambii sau un părinte se află la muncă în străinătate. 20 de copii provenind din 16 familii au ambii părinți plecați și 39 de copii provin din familii în care părintele era unic susținător. Numărul lor este în realitate mult mai mare, întrucât nu toți cunosc obligațiile pe care le impun Legea 272/2004 și HG 691/2015.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *