Skip to content
Opinii & Analize

Băgați pastile în cluburi! E nevoie pentru destrăbălare

Băgați pastile în cluburi dacă tot ați interzis fumatul. Vreau sa văd femeile cum dansează pe mese, burtoșii cum aruncă banii pe șampanie, prostituate care-și vând serviciile la toaletă. Să uite cu toții de incompetenta guvernare, de educație precară, de Codul Fiscal, de părinți , familie; să fie totul o destrăbălare în care individul să se lepede de el însuși.

Stop muzica!

Ultimele statistici ale Organizatiei Mondiale a Sănătății ( OMS) o plasează pe România pe locul cinci în topul țărilor care consumă cele mai mari cantități de băuturi alcoolice din lume. Pentru o țară în curs de dezvoltare precum România, acest lucru denotă simplul fapt ca avem o societate fragilă. Ar fi interesantă și o statistică a Ministerului Sănătății, să ne spună câți români mor de la afecțiuni provocate de consumul excesiv de alcool.

Revenind la societate, aceasta își sporește dependența de alcool (în creștere, potrivit OMS) tocmai pentru a-și uita propria sărăcie. Nici nu e nevoie să fii filosof, ci doar sa arunci o privire în cluburile bucureștene, în satele izolate de lume, în orice colțișor în care societatea a uitat de ea însăși. Alcoolul vine ca un stimulent al distracției, în cazul celor tineri, iar această situație trebuie sa fie mai alarmantă decât statistica. Dacă alcoolul a ajuns sa fie ceva care ne diferențiază, nimic bun nu putem aștepta de la această societate.

Și ar fi fost de preferat ca statul sa ducă anumite campanii prin care sa încerce sa-i determine pe români să reducă, măcar , consumul excesiv de băuturi alcoolice, așa cum au actionat statele occidentale. Ținând cont ca economia noastră depinde de tutun și băuturi alcoolice e prea puțin probabil sa vedem astfel de atitudini politice. E un eșec personal al individului și colectiv al statului, însă nicio parte nu-și asumă responsabilitatea.

Autoritățile și-au asumat eșecul consumului ridicat de țigări atunci când au gândit o lege care sa interzică fumatul în cluburi. Deși țările dezvoltate au adoptat-o în cel mai scurt timp, fără sa existe reacții virulente, în România s-au lansat numeroase dezbateri. În loc sa dezbatem de ce fumează adolescenții sau de ce crește numărul fumătorilor în rândul copiilor, s-au dus campanii împotriva unui proiect de lege, în care exista speranța că va reduce consumul de tutun, măcar atât. Evident că ne alegem întotdeauna cele mai nepotrivite subiecte de dezbatere, cum am dezbătut și sarcina Valentinei Pelinel.

Sunt în continuare șanse ca de la 1 februarie fumatul sa fie interzis în cluburi. Gata, băieți , băgați pastile în cluburi ca să aibă lumea chef de distracție. E penibil să -ți imaginezi că un club întreg va ieși afară sa fumeze, mai ales iarna. Cei cu un buget redus vor încerca să tragă o țigară la baie, cei cu un venit mediu și mare vor cumpăra droguri sintetice, numite mai sus „pastile”. Nu e o consecință a legii antifumat, ci a incompetenței statului care nu ne va proteja de pastile.

Credeți că nu va face asta o societate care e pe locul cinci în lume la consumul de alcool?!
Drogurile sintetice vor contribui decisiv la falimentul nostru ca națiune. O pastilă și două cocktailuri te costă circa o sută de lei. Suficient să ai curaj sa curtezi orice femeie; suficient să dansezi lasciv, să te săruți cu primul ieșit în cale; suficient sa faci sex, în vreun loc dubios, cu un individ și să regreți a doua zi; Numai sărăcia și posibilitatea altor vicii ne-au ținut departe de droguri. Săraci suntem, dar pentru vicii părem dispuși la orice, chiar și la tragedia de a ne păstra constantă suma slăbiciunilor pentru o plăcere de moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *