Skip to content
Opinii & Analize

Băi, zânelor, vedeți c-ați scăpat niște logică electorală pe pantofi!

„Ieșiți la vot!” „Nu votezi, nu contezi!” „Vrei să-i lași pe alții să aleagă pentru tine?”

De câte ori nu ați auzit harnelile astea, urlate din bojocii uteciștilor vremurilor noastre, de care te împiedici când cobori să-ți cumperi bere și țigări?

Băi, zânelor, ia fiți atenți aici, androgini ontologici ce sunteți (adică nici cal, nici măgar, ci bardou – aţă la Biologia de gimnaziu pentru nelămuriri!):

Democrația tocmai asta înseamnă: să faci ce vrei, câtă vreme nu încalci legile. Inclusiv să nu mergi la vot. Absenteismul este și el o formă de alegere: să îi lași pe alții să opteze în locul tău. Este cât se poate de normal în logica liberului arbitru.

Mi-a zis un prieten: „Votul este un drept, dar şi o obligaţie”. L-am întrebat în ce lege scrie aşa ceva, iar el mi-a răspuns că legea este aceeaşi cu cea care îţi spune să ajuţi o bătrânică să treacă strada ori să îi cedezi locul în autobuz unei femei însărcinate. L-am întrebat, la rândul meu: ce te faci dacă acea femeie însărcinată îl va naşte pe viitorul Hitler sau Stalin, ori dacă acea bătrânică a fost paznic de lagăr pe vremea dictaturilor? (Desigur, discuția trebuie privită strict ca o alegorie electorală; în sens propriu, politețea nu are nevoie de cărți de vizită.)

A, că vouă nu vă convine că votează o categorie sau alta (socială, pecuniară, educaţională etc.) – newsflash: a fost inventată persuasiunea. Da-da: aia prin discurs. Prin cuvinte. Nu prin aruncarea în închisori, nu prin huliganisme de stradă. Cine înţelege asta merită tot tuşul ştampilei; cine nu – să-i ia la răsfoit pe ideologii democrației liberale!

Vedeți că, pe 11 decembrie, România are și ea alegeri! Nu prezidențiale (ca în SUA și în Moldova), ci unele mai palpabile în ecuația stat-cetățean: scrutin parlamentar. Diverși propagandiști ne spun (mai cu mâna pe creștet, mai cu arătătorul scuturat) că am rămas una dintre puținele țări pro-occidentale din colțul ăsta de continent, în condițiile în care, rând pe rând, vecinii s-ar orienta către Rusia. Haideți să demonstrăm că am înțeles aceste valori ale democrației europene, să le prezentăm oamenilor logica unei orientări politice sau a alteia, dar apoi, după 11 decembrie, să avem și noi o țară ca o țară, iar nu ca o junglă, pe motiv că te-miri-cine se opărește din cauza votului altora! Sau nu vreți să vă tihnească Sărbătorile de iarnă, și-așa ciuruite de către alegerile astea târzii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *