Skip to content
Politică

Bâlbe în ALDE: partidul-justiţiar nu cunoaşte legea. Laura Chiriac devoalează presiunile inutile la care a fost supusă EXCLUSIV

Bâlbe în ALDE: chiar dacă partidul încearcă să se erijeze într-un justiţiar al politicii româneşti, se pare că nu cunoaşte legea. Laura Chiriac (cea care a candidat din partea ALDE pentru Primăria Sectorului 1) devoalează presiunile inutile la care a fost supusă, privind renunţarea la mandatul de consilier local în Sectorul 1.

Într-o amplă declaraţie oferită, luni, PSnews.ro, Laura Chiriac a relatat seria de întâmplări prin care a trecut recent, în ceea ce priveşte mandatul de consilier.

„Am fost sunată de procurorul (Alexandru Stoian – n.r.) care este preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie de la Sectorul 1 şi invitată astăzi, la ora 16, la Primărie. La Primărie, mi s-a înmânat certificatul doveditor al alegerii consilierului local. Domnul preşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie mi-a adus la cunoştinţă faptul că a respins cererea semnată de mine, prin care renunţam la mandatul obţinut în urma alegerilor din 5 iunie. El mi-a spus că procedura prevede preluarea mandatului şi, ulterior, dacă partidul vrea să-mi retragă sprijinul, o poate face doar după ce acest mandat este înmânat celui care l-a câştigat de facto. Aşadar, faptul că partidul mi-a cerut – în urmă cu o săptămână – să semnez că renunţ la mandat nu poate avea niciun fel de consecinţă legală, pentru că nu e în conformitate cu legea. Deci partidul s-a grăbit. De ce s-a grăbit? Sunt mai multe şcoli de gândire. Prima e că n-a cunoscut legea. A doua e că au vrut să mă înlăture din cadrul de discuţie de după alegeri. După cum am declarat iniţial, fuseseră redactate 5 exemplare pe care eu le-am semnat, datate din ziua de 6 iunie, în care se scria că eu renunţ la mandatul de consilier. Deci fusese o treabă premeditată, la care cineva lucrase. Nu ştiu dacă în ziua respectivă sau înainte de rezultatul alegerilor, dar, cu siguranţă, a fost prima grijă a ALDE Sector 1 de după alegeri: să îmi ceară să renunţ la acest mandat. Eu am făcut public totdeauna faptul că m-am luptat pentru postul de primar al Sectorului 1 (aceasta a fost dorinţa şi ambiţia mea), am fost – în baza unei cutume – plasată în capul listei pentru Consiliul Local, pentru că aşa au fost toţi candidaţii. (Luaţi exemplul doamnei Armand, care s-a pus de două ori în capul listei: şi la Consiliul General, şi la Consiliul Local – înţeleg că dânsa a optat, până la urmă, pentru Consiliul General.) Acum, se ştie că au existat  şi nişte discuţii referitoare la postul de viceprimar, dar nu ştiu în ce măsură aceste discuţii au reprezentat motivul celerităţii partidului, în ceea ce priveşte scoaterea mea din această ecuaţie. Nu ştiu – nu am dovezi în acest sens; nu pot decât să fac presupuneri”, a afirmat Chiriac.

Chestionată în legătură cu politicienii din ALDE pe care îi bănuieşte că s-ar afla în spatele împiedicării ei de a intra în Consiliul Local al Sectorului 1, Laura Chiriac a replicat: „Discuţia a avut loc cu conducerea ALDE Sector 1 (cu cei doi co-preşedinţi: domnii Teodor Meleşcanu şi Răzvan Mitu) – nu am avut o discuţie cu reprezentanţii partidului de la nivel central. Există, însă, declaraţia publică dată de preşedintele Călin Popescu Tăriceanu săptămâna trecută – domnul Tăriceanu spunea că atitudinea mea a fost corectă, pentru că, dacă n-aş fi semnat eu, mi s-ar fi retras sprijinul. Însă, în acest dosar al eliminării mele din această ecuaţie, procedura şi legea au fost încălcate de partid, de vreme ce procurorul de la Biroul Electoral de Circumscripţie a respins această solicitare, ca fiind nefondată. Dânsul mi-a adus la cunoştinţă faptul că este obligaţia mea şi îndatorirea mea, de candidat, să îmi preiau mandatul de consilier local – ceea ce am şi făcut în această după-amiază”.

Întrebată cum se face că partidul-justiţiar ALDE nu cunoaşte legea, Laura Chiriac a răspuns: „Nu ştiu să vă spun asta – e o întrebare la care încerc să răspund şi eu. Cu siguranţă, însă, această tentativă de ardere a unor etape a avut nişte resorturi pragmatice, practice, pe care nu le-am decriptat până acum. Şi, oricum, puţin contează – eu sunt un caz concret care a fost pus în nişte situaţii concrete, am fost invitată, rugată să semnez, am semnat, m-au sunat cei de la Biroul Electoral de sector, să-mi spună că e datoria mea să-mi preiau mandatul, am venit şi mi-am preluat mandatul”.

Nu în ultimul rând, Laura Chiriac ne-a spus ce va face pe termen scurt, inclusiv în ceea ce priveşte eventuala apartenenţă la alt partid.

„Pe termen scurt, este responsabilitatea mea legitimă să-mi exercit drepturile în calitate de consilier local. Datorez asta celor peste 5.500 de locuitori ai Sectorului 1 care mi-au făcut onoarea să-mi acorde votul lor la alegerile din 5 iunie. Este prima oară când candidez, este prima mea competiţie politică, n-am avut resurse, n-am avut mijloace. Toţi aceşti oameni care m-au votat au dat un vot pentru (şi nu un vot împotriva cuiva), au crezut în programul meu electoral, în conduita mea pe parcursul acestor alegeri şi în proiectele mele. Din respect pentru ei şi pentru că ştiu că e o modă să se renunţe la mandatul de consilier local, nu judec pe nimeni, dar, din respect pentru ei, eu îmi voi execita atribuţiile în calitate de consilier local. Sigur – asta până când partidul va recurge la o nouă strategie pentru eliminarea mea din acest Consiliu.

Nu mă gândesc să mă înscriu în alt partid. Eu mi-am declarat intenţia de a părăsi partidul şi toate funcţiile de conducere. N-am semnat încă niciun fel de document, dar mi-am anunţat intenţia că vreau să plec, că nu înţelegeam ce se întâmplă cu oamenii ăştia şi de ce e atât de important pentru ei să ies din ecuaţia de după alegeri. Probabil că era atât de important să nu ajung în funcţia de viceprimar, încât s-au pretat la un astfel de joc.

N-am avut discuţii cu nimeni, n-am primit oferte din partea nimănui. N-am făcut niciun fel de analiză în acest sens. E prematur să vorbesc despre aşa ceva. Nici măcar nu ştiu dacă voi rămâne în politică sau voi renunţa, pentru moment. Tot ce ştiu este că angajamentul meu faţă de cetăţenii Sectorului 1 e ceea ce primează în acest moment. Am participat la nişte alegeri, am făcut nişte promisiuni, am dus o campanie cinstită şi am avut o atitudine corectă faţă de alegătorii Sectorului 1, cărora le-am spus tot ce am aflat. De oriunde aş fi, le voi spune în continuare adevărul. Deci ceea ce primează e angajamentul meu faţă de ei”, a încheiat Chiriac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *