Skip to content
Politică

Bâlbele autorităților privind măsurile de relaxare și consternarea ministrului Voiculescu

Inquam Photos / George Calin

Mai sunt doar două săptămâni până la debutul celui de-al doilea semestru școlar, iar autoritățile încă se bâlbâie și nu oferă un răspuns tranșant la întrebarea: vor merge sau nu copiii la școală începând cu data de 8 februarie? Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că: „Interesul major pentru începerea școlilor se păstrează”, dar exclude scenariul hibrid pentru că “a fost ineficient din perspectivă educațională”.

În același timp autoritățile din Capitală pregătesc măsuri de relaxare, începând de luni, ca urmare a unei decizii a Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. Doar că ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu se pronunță împotriva măsurilor de relaxare, inclusiv deschiderea școlilor, chiar dacă aproape toată lumea spune pe dos.

Inactivitatea lui Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu a început să devină un personaj controversat în noul cabinet, ducând războaie cu persoane din interiorul coaliției guvernamentale. A avut răfuieli inclusiv cu Nelu Tătaru și cu Nicușor Dan. Acum se declară împotriva măsurilor de relaxare: „Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”. Atunci când există divergențe de opinie în interiorul coaliției de guvernare, iar aceste divergențe nu sunt rezolvate în interiorul coaliției, ci aduse în fața opiniei publice, e aproape sigur faptul că există un conflict puternic de viziuni/interese, iar guvernarea nu poate fi făcută într-un mod eficient de vreme ce lipsește cel mai mic numitor comun.

Poziția lui Vlad Voiculescu în acest caz se bazează cel mai probabil pe neîncrederea acestuia în cifrele oficiale livrate de autorități. Pentru ca măsurile de relaxare să intre în vigoare e nevoie ca rata de infecții să fie sub 3 la mia de locuitori. Indirect, Vlad Voiculescu spune că în București rata aceasta nu este sub 3/1000 și prin urmare nu s-ar justifica măsurile de relaxare, contrazicând practic datele livrate de autorități. Problema e că dacă lucrurile stau așa, ministrul Sănătății nu face nimic practic în afară de a-și exprima neîncrederea în cifre. Ce putea face Voiculescu? Ei bine, putea de pildă, atunci când a fost emisă hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă, pe care Voiculescu a semnat-o și el, să modifice condițiile pentru relaxare. Voiculescu pare că uită faptul că e ministrul Sănătății și că lucrul acesta ar trebui să îl responsabilizeze în condițiile epidemiei de coronavirus. Altfel spus ministrul are obligația de a acționa, de a livra răspunsuri.

Autoritățile din București iau măsuri de relaxare pe seama cifrelor livrate oficial tot de autorități. Când autoritățile vin și spun că pragul de infectări în Capitală e sub 3 la mia de locuitori, dar nu impun măsuri de relaxare pentru că în realitate acest prag este mult mai mare, iar ministrul Sănătății știe lucrul acesta, devine extrem de dificil de justificat în fața publicului de ce nu se impun măsurile promise. Este o adevărată bâlbâială în rândul guvernanților pe această temă. Ministrul Sănătății, dincolo de a-și exprima public dubiile cu privire la măsurile de relaxare ar trebui să tranșeze problema în cadrul coaliției și ar trebui să facă ceva în privința asta. Dacă Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă sau ministrul Educației spun ceva, iar ministrul Sănătății spune altceva, dar nu face nimic în privința asta, avem o gravă problemă. Lipsa de coerență se va traduce mai devreme sau mai târziu într-un eșec al guvernării. Până când Vlad Voiculescu nu va înțelege că are și obligații care reies din titulatura sa de ministru al Sănătății, precum obligația de a acționa, nu va reuși să demonstreze că această pălărie nu este cumva prea mare pentru el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *