Skip to content
Politică

”Baletul” lui Orban cu moțiunea de cenzură. Alfred Bulai: El știe că USRPLUS e privit prost de toată lumea din PNL

Inquam Photos/George Călin

Sociologul Alfred Bulai susține că refuzul lui Ludovic Orban de a vota verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură USRPLUS-AUR reprezintă încercarea actualului președinte PNL de-a obține un avantaj în competiția cu Florin Cîțu pentru șefia partidului.

„Domnul Orban încearcă să facă și el un balet, pentru că evident ar vrea ca USR să îl sprijine să ajungă președintele PNL. În acest scandal trebuie să țină cont de faptul că o să îl bată cei din tabăra lui dacă continuă cu o politică care este anti-PNL. Nu mă refer la președinția partidului, ci la faptul că în momentul în care se ajunge la o catastrofă pentru ei, cum ar fi aceea de a părăsi guvernarea, cei care au facilitat acest lucru vor fi pedepsiți. Nici domnul Cîțu nu stă mai bine pentru că și el este sub sceptrul acestui pericol. Pe cei mai mulți din PNL îi lasă rece disputele la vârful partidului, iar cel mai periculos este faptul că ai putea să zbori din structurile în care te afli și pentru care ai făcut politică. Nu mă refer la cele alese, unde ai câștigat un vot, ci la acelea unde ai fost numit. Din acest punct de vedere se încearcă un balet. A arătat în mai multe momente că sunt demersuri care e normal să nu fie făcute de USR tocmai pentru că știe că acest partid este privit prost de toată lumea din PNL, pe de altă parte vrea totuși să nu fie el cel care pune bețe în roate USR-ului”, spune sociologul.

Întrebat dacă abținerea lui Orban la vot poate fi interpretată ca o susținere tacită a moțiunii de cenzură, analistul spune că această ipoteză „este discutabilă”.

„Evident că este în interesul lui ca domnul Cîțu să treacă prin acest exercițiu și, sigur, este în interesul lui ca, trecând prin acest exercițiu, să și pice domnul Cîțu, pentru că e clar, în acel moment șansele lui Orban pentru președinția PNL ar fi uriașe. E greu de crezut că Cîțu, din postura de pierzător într-o moțiune de cenzură, mai poate să fie garantul promisiunilor făcute celor care îl susțin. 

Experiența mea politică de aproape 30 de ani îmi spune totuși că e cumva stabilit să rămână domnul Cîțu. A avut multe naivități Klaus Iohannis, dar cel puțin în ultimii doi ani de zile s-a întâmplat cum a zis el. Ar trebui să fii tâmpit să crezi că domnul Iohannis  nu joacă clar la acest meci.

Sunt convins că în anumite cadre s-a discutat despre cum să se desfășoare lucrurile, de aceea nu cred că PSD va încerca să dărâme Guvernul Cîțu pe mâna USR-ului. Vor veni cu propria variantă și abia atunci va fi umilirea totală. Oricum, USR-ul a ajuns într-o situație penibilă, sunt alături și de AUR, iar asta nu dă bine deloc pentru electoratul lor. 

Din acest punct de vedere, situația este cam proastă, dar bună pentru opoziție că domnul Simion face scandal, dar el și-a bifat un obiectiv, adică a devenit frecventabil partidul lui, ceea ce e mare lucru. Adică nici nu discuți cu oamenii ăia, nu le dai bună ziua și ajungi să semnezi moțiunea lor, asta nu e ok. 

PSD-ul trebuie să joace și el în acest moment, nu poate sta pe afară, că ar fi penibil, dar își va face propriul joc și chiar are șanse să câștige. 

În ansamblu, deocamdată, și PNL și USR au pierdut, dar PNL a pierdut și din cauza războiului dintre domnul Orban și Cîțu care a ajuns la limite inadmisibile”, conchide Alfred Bulai.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *