Banca centrală americană concediază sute de angajați, majoritatea IT-iști

Banca Centrala Americana
Sursa foto: Wikipedia

Fed, Banca Centrală Americană, a anunțat că va concedia sute de angajați, o premieră după criza financiară din urmă cu 14 -15 ani, scrie Reuters.

Sistemul Rezervei Federale a SUA (Fed) va renunța la aproximativ 300 de angajați anul acesta, o mică dar rară reducere de personal într-o organizație care și-a majorat semnificativ numărul de angajați din 2010, pe fondul extinderii activității de reglementare, transmite Reuters, preluată de profit.ro.

Un purtător de cuvânt al Fed a explicat că actualele concedieri vizează angajații de la cele 12 bănci regionale ale Rezervei Federale, în special cei din domeniul IT, în contextul extinderii serviciilor de cloud, și cei care lucrează la diversele sisteme ale Fed de procesare a plăților, care sunt consolidate, scrie Adevarul.

Reducerile de personal reprezintă o combinație de plecări naturale, inclusiv pensionări, și concedieri, a precizat purtătorul de cuvânt.

Conform documentelor Fed, numărul angajaților, inclusiv la băncile regionale, Consiliul guvernatorilor și trei subsidiare mai mici, ar urma să scadă cu peste 500 de poziții din 2022 în 2023, de la 24.428 la 23.895.

Deși redusă comparativ cu mărimea Rezervei Federale a SUA, este prima scădere de personal bugetat din 2010.

Concedierile au loc într-un moment dificil pentru Fed. În ultimele luni, pierderile instituției au depășit pragul de 100 de miliarde de dolari, și cel mai probabil vor continua să se majoreze pe fondul creșterii dobânzilor.

Spre deosebire de agențiile federale care primesc fonduri alocate de Congresul SUA, Fed se autofinanțează. Câștigurile de pe urma deținerilor de active și taxelor impuse băncilor pentru o serie de servicii sunt folosite pentru cheltuielile anuale de aproximativ 6,3 miliarde de dolari pentru cei aproape 24.000 de angajați din SUA.

Înregistrarea de pierderi este un lucru foarte rar pentru Fed, dar banca centrală a SUA a avertizat în repetate rânduri că o astfel de situație nu îi afectează capacitatea de a derula politica monetară și de a-și îndeplini obiectivele.

Indiferent care va fi momentul în care Fed va înceta să mai realizeze pierderi, vor mai trece câțiva ani până când va putea reveni la situația în care va returna o parte substanțială din profiturile sale către Trezoreria americană. În 2022, Fed a returnat către Trezoreria 76 de miliarde de dolari, după ce în 2021 a returnat 109 miliarde de dolari, bani care au fost utilizați pentru reducerea deficitelor guvernamentale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL