Skip to content
Politică

Banca centrală a Rusiei renunţă la susţinerea nelimitată a rublei

Banca centrală a Rusiei a abandonat miercuri politica intervenţiilor nelimitate pe piaţa valutară pentru susţinerea rublei, accelerând procesul de liberalizare a cursului, în urma deprecierii puternice a monedei din ultima perioadă, relatează Financial Times.

Instituţia a anunţat că reduce semnificativ sprijinul pentru rublă, urmând să cheltuiască până la 350 de milioane de dolari pe zi cu intervenţiile pe piaţa valutară. Până acum nu exista o limită a acestor intervenţii, iar banca a vândut până la 2,5 miliarde de dolari pe zi, în ultimele săptămâni, pentru susţinerea monedei, relatează mediafax.ro.

Economistul şef pentru pieţe emergente al Capital Economics, Neil Shearing, a declarat că această schimbare este echivalentă cu trecerea la flotarea liberă a rublei.

Banca Rusiei intenţiona iniţial să treacă la flotarea liberă până la sfârşitul acestui an, dar depreciarea puternică a monedei, provocată de scăderea preţurilor petrolului şi sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, au obligat instituţia să devanseze măsura.

Analiştii consideră că decizia elimină temerile că Moscova ar putea recurge la controlul rublei pentru a preveni deprecierea rapidă a monedei.

Rubla s-a depreciat cu aproape 25% de la jumătatea acestui an. În general, economiştii şi analiştii din Rusia afirmă că devalorizarea nu afectează economia, întrucât contribuie la compensarea impactului bugetar al reducerii preţurilor petrolului. Scăderea puternică a rublei din ultima lună a provocat însă temeri legate de un atac speculativ asupra monedei.

La sfârşitul săptămânii trecute, banca centrală a decis majorarea dobânzii de politică monetară cu 1,5 puncte procentuale, la 9,5%, dar chiar şi această măsură nu a oprit deprecierea rublei.

Anunţul băncii centrale referitoare la limitarea intervenţiilor a provocat miercuri un declin de 2,6% al rublei, la un minim de 44,96 pentru un dolar. Ulterior, declinul rublei s-a atenuat la 1,77%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *