Șefii băncilor din România spun că intermedierea financiară redusă este generată de lipsa cererii eligibile, în condițiile în care firmele nu au bilanțurile care să le permită acces la creditare bancară. Mai mult, există o diviziune mare între urban și rural – dacă pentru orașe există băncile, pentru sate nu mai sunt disponibile cooperativele de credit care asigurau finanțarea în trecut. O altă problemă vine din tratamentul diferit de care au parte băncile ca urmare a reglementării privind spălarea banilor, cunoașterea clientelei sau ESG.
„Nu ne putem dezvolta doar cu credite de consum și retail. Dar pentru a dezvolta piața corporate, e nevoie de planuri mai deștepte, mai simple”, spune Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania.
„Suntem într-o afacere, avem grijă de banii altora, sunt riscuri care vin din partea fiscală, suverană, așteptări, care ne fac mai prudenți, dar nu ezitanți (…) Avem lichiditate, ne-am dori să investim mai mult”, spune directorul celei mai mari bănci din România.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News