Skip to content
Economie

Băncile au tot mai mulți clienți pentru depozitele la termen. Românii redescoperă dolarii

unsplash.com

Creșterea dobânzilor la depozite a reîntors populația și firmele către depunerile la termen, mai ales în monedă națională. Unii au profitat de aprecierea dolarului și au schimbat economiile în moneda americană sau în franci elvețieni – depozitele în alte valute decât euro au ajuns la un record istoric, cu un interes crescut în ultimele luni, arată calculele Profit.ro.

Populația și firmele și-au schimbat comportamentul în fața inflației ajunse la aproape 16% în septembrie, dar și a evoluției dobânzilor și a cursului de schimb. Dacă până în urmă cu un an dobânda la depozite era de circa 1% și aproape că nu merita drumul la bancă pentru a pune cash-ul sau disponibilitățile din contul curent într-un depozit pe 3 sau 6 luni, în acest an situația s-a schimbat ușor.

Pe de o parte, inflația a crescut accelerat, pe de altă parte și băncile au fost silite să majoreze ratele plătite clienților până la 7%, în condițiile unei penurii de lichidități în piața interbancară și a scumpirii creditului de la BNR (dobânda cheie a fost majorată de la 5,5% în august la 6,25% în octombrie și la 6,75% în noiembrie, rata Lombard fiind cu un punct procentual peste).

Citește articolul integral AICI. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *