Băncile grecești dispar din România, cele cu capital autohton și italian cresc

bani
Sursa foto: INQUAM / OCTAV GANEA

În 2024, sistemul bancar merge către o consolidare clară: ponderea capitalului autohton, privat și de stat, a devenit majoritară, în timp ce capitalul austriac a ajuns pe locul doi, iar cel italian pe trei. Capitalul grecesc aproape va dispărea din sistemul bancar anul acesta. Eventuala vânzare a Raiffeisen Bank ar scădea și mai mult ponderea capitalului austriac făncând loc celui italian pe poziția a doua.

În ultimii ani, tendința de consolidare a sistemului bancar românesc este tot mai evidentă. Ponderea băncilor cu capital majoritar românesc, privat sau de stat, a crescut în ultimii ani, în 2024 fiind posibil ca acesta să depășească 35%. Ascensiunea ponderii capitalului românesc în total sector bancar se datorează, în principal, achizițiilor făcute de Banca Transilvania (Ideea Bank și OTP Bank), ceea ce va conduce la o cotă de piață de 23%-24% în acest an a băncii ardelene.

De asemenea, un rol important îl are dezvoltarea CEC Bank, bancă cu capital majoritar de stat, care a ajuns deja să dețină locul trei în piață din punct de vedere al activelor anul acesta, doar prin creștere organică. CEC Bank a ajuns să dețină 10,4% doar prin creșterea activelor. De asemenea, înființarea Băncii de Investiții și Dezvoltare va permite capitalului majoritar de stat să mai încorporeze ceva din totalul activelor bancare din România.

Exim Banca Românească, aflată pe locul opt din punct de vedere al activelor deținute, cu o cotă de piață de 3,27%, este un alt pion important în evoluția sistemului bancar românesc. Nu este exclus ca banca să se uite către noi achiziții în sistemul bancar, în aceeași idee de consolidare a ponderii capitalului autohton.

Băncile grecești dispar din 2024. Rămâne pe piață doar Vista Bank, banca unui armator grec, cu o cotă de piață de 1,61%

După ce băncile grecești au deținut 17% din sistemul bancar românessc, situându-se pe locul doi după austrieci, în 2008, iată că, în 2024, cota aceastora va ajunge mult sub 2%. Singura bancă grecească care rămâne în piață este Vista Bank, deținută de grupul Vardinogiannnis din Grecia, cu afaceri în mai multe domenii, inclusiv transportul maritim, care a fost începutul business-ului acestui grup grecesc. Vista Bank are sucursale în 20 de țări, iar în România deține o cotă de piață de 1,61%, după ce a cumpărat sucursala Credit Agricole de aici.

Pe piața românească este încă prezentă Alpha Bank, aflată pe locul nouă în sistem, cu o cotă de piață din punct de vedere al activelor de 2,9%. Alpha Bank se află în proces de fuziune prin absorbție cu UniCredit Bank, în viitoarea bancă, Alpha urmând a mai deține în România 9% din acțiuni.

”UniCredit S.p.a. anunță că a convenit condițiile economice cheie pentru fuziunea UniCredit Bank S.A. cu Alpha Bank România S.A., urmând a crea a treia bancă ca mărime de pe piața locală, cu o cotă de piață combinată de 12% din punct de vedere total active”, arată UniCredit într-o postare de pe site-ul propriu al băncii. Tranzacția face parte dintr-una europeană care include cumpărarea tuturor participațiunilor deținute de fondul național al Greciei care a reușit salvarea de la colaps a băncilor grecești în timpul crizei financiare din 2008 de către UniCredit.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: