Bancul cu alegerile privind cum va guverna UDMR, „disecat”: „Maghiarii sunt un factor de negociere pentru viitor”

UDMR
UDMR. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / MANASES SÁNDOR

Invitat la „Puterea Știrilor”, analistul politic Radu Magdin a explicat de ce a fost cooptat și menținut UDMR în coaliția de guvernare, în contextul în care PSD și PNL au o majoritate confortabilă, el fiind de părere că „relația cu maghiarii este una strategică din perspectiva atât a PSD-ului, cât și a PNL-ului”. Analistul a explicat că în România nu există o cultură a „strângerii de mână” care să consfințească alianțe pe termen lung, că fiecare partid se așteaptă de la celelalte la „trădări”, iar în acest context UDMR este ținut aproape de partidele mari, PSD și PNL, pentru a-l avea ca partener în cazul unei eventuale ruperi a coaliției.

„Lăsând de-o parte gluma politică de pe vremuri, că organizăm alegeri în România pentru a vedea cine guvernează cu UDMR, cred că relația cu maghiarii și relația cu UDMR este o relație strategică din perspectiva atât a PSD-ului, cât și a PNL-ului. Deși aceste partide în momentul de față pare a se îmbrățișa, ele trăiesc totuși o realitate politică competitivă și fiecare, probabil, se gândește că la un moment dat, dacă cumva anumite lucruri deraiază, o să aibă nevoie pentru a forma majoritatea de UDMR, așa că este atât în interesul PSD-ului, cât și interesul PNL-ului să țină aproape UDMR. Este un factor de negociere pentru viitor, pentru că noi nu avem cu adevărat o cultură a bătăii palmei pe 4 ani de zile.

De exemplu, acum, la Berlin, avem o coaliție de trei partide care nu se iubesc deloc, social-democrații, liberalii și Verzii, ele nu se iubesc, dar o bătut palma pentru 4 ani și o să stea 4 ani și o să implementeze agenda de politici publice așa cum s-au pus de acord. La noi nu există această cultură, deși s-ar putea ca această coaliție să fie excepția. Cred că la noi de foarte multe ori există o neîncredere în promisiunile politice și fiecare, dincolo de strângerea de mână, eu cred că fiecare își face propriile sale planuri și se gândește la alternative.

Deci, un element de neîncredere există în continuare în politica românească și din această perspectivă, sigur, principalul beneficiar este un partid mic, dar serios cu care, în general, când s-a bătut palma, s-a ținut de plan, și anume UDMR”, a declarat analistul politic Radu Magdin.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL