Skip to content
Economic Politică

Bani la discreția lui Vâlcov. Secretariatul General al Guvernului, alocări bugetare cu peste 80% mai mari

https://www.news.ro

Bugetul adoptat vineri de guvern prevede o creștere de aproximativ 82% pentru fondurile alocate Secretariatului General al Guvernului – SGG, de la 2,9 miliarde lei, cât arată datele execuției preliminate pe 2018, la peste 5,3 miliarde lei în 2019.

Trebuie menționat faptul că unul dintre principalii liderii decizionali la SGG este Darius Vâlcov, consilierul Premierului pe probleme economice și cel creditat cu realizarea Programului de guvernare al PSD, precum și cu alte inițiative în privința altor măsuri adoptate de guvern, cum ar fi infama OUG 114/2018.

Din analiza sintezei fondurilor alocate pe surse și titluri de cheltuieli, sare în ochi Titlul VII, ”Alte Transferuri”, unde este prevăzută o creștere de 26,5 ori a fondurilor alocate, de la aproximativ 28 de milioane lei în 2018, la peste 740 de milioane lei, pentru anul curent.

Această explozie de fonduri la titlul respectiv ridică o dată în plus semne de întrebare, având în vedere că reprezintă bani greu de identificat și urmărit din exterior, fiind practic la discreția ordonatorului de credite, repectiv SGG.
Altă creștere semnificativă se înregistrează la Titlul IV, Subvenții, unde sumele alocate se majorează de 2,3 ori, în comparație cu anul trecut, ajungând la 677 milioane de lei.

PSNews a arătat deja că, prin Comisia Națională de Strategie și Prognoză – CNSP, care funcționează pe lângă SGG și căreia, prin OUG 114/2018 și prin bugetul pe 2019, i-a fost schimbat statutul, din simplu institut de cercetare în ordonator major de credite în economia românească, Darius Vâlcov și-a atras în sfera de influență reurse financiare considerabile.

Potrivit strategiei de conducere a PSD, atât granturile oferite de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), în valoare de 20 de miliarde euro, pe timp de 20 de ani, cât și finanțările din Programul stațiuni balneare, se vor derula prin intermediul CNSP.

În afară de CNSP, pe lângă SGG mai funcționează Institutul Național de Statistică –INS, Agenția Națională pentru Romi (ANR), Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF), Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale (ISPMN), Agenția Națională Anti-Doping (ANAD), Agenția Națională pentru Resurse Naturale (ANRM), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Autoritatea Națională de Management a Calității în Sănătate (ANMCS), Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Ellie Wiesel” – INSHR, Secretariatul de Stat pentru Culte – SSC, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), Centrul Național de Cultură a Romilor Romano – Kher (CNCR), Laboratorul de Control Doping – LCD.

Toate aceste comisii, comitete și comiții, care fac practic din SGG un adevărat stat în stat, primesc suplimentări de buget, pentru 2019.

Foarte important, tot pe lângă SGG funcționează Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră – ACROPO, care a primit și o suplimentare consistentă de buget în 2019, de la 12 milioane, la 14,6 milioane lei, având estimate alocări din ce în ce mai mari, în anii următori, ajungând până la 22 de milioane lei în 2022.

Pe capitole bugetare, iese în evidență majorarea de la 306 milioane lei, pînă la 549 milioane lei, cu aproximativ 80%, a sumelor alocate pentru ”Asigurarea și îmbunătățirea cadrului necesar sistemului de luare a decizieil a nivelul Guvernului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *