Banii din PNRR depind de pensiile speciale. Marcel Boloş: Sunt două condiții foarte limpezi. Prima este referitoare la sustenabilitate, a doua la contributivitate

Marcel-Bolos
Sursa foto: Captură Video

România are probleme cu viitoarele plăţi din PNRR. Şi a treia tranşă este în pericol de a fi blocată, pentru că România nu a îndeplinit deocamdată condiţii cerute de Bruxelles. Mai precis, 79 de jaloane, așa cum a declarat ministrul Marcel Boloş.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a spus că cele mai multe jaloane se referă la reducerea chetuielilor publice, iar cele mai mari probleme sunt legate de reforma pensiilor speciale.

În PNRR sunt două condiții foarte limpezi, care sunt menționate. Prima, referitoare la sustenabilitate, trebuie să avem un volum de pensii speciale sustenabil pe o perioadă lungă. Simulările se fac pe perioadă de timp de ordinul chiar al zecilor de ani. Comisia vrea să se asigure că avem fondurile pentru plata pensiilor. A doua condiție este cea rerferitoare la contributivitatea. Urgența noastră este legea pensiilor speciale, a declarat la TVR, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș

În raportul Băncii Mondiale, a experților banii mondiale, sunt propuneri interesante cum sunt cele legate de impozitarea progresivă a contribuției de la buget în complearea pensiei speciale și care, cred eu, este o soluție de luat în seamna ca să ajungem la validarea jalonului, altfel putem să plătim scump faptul că nu ajungem la un compromis, a arătat Marcel Boloș.

România ar primi și plăti parțiale, după noile reguli europene, dar în cel mult șase luni trebuie oricum să indeplinească toate condiţiile cerute.

Mai nou, Comisia a adoptat o regulă nouă care privesc plățile parțiale. Atunci când nu ne-am dus la bun sfârșit un jalon, atunci se poate calcula o sumă care se reține pentru 6 luni. Dacă în șase luni de zile nu ai făcut jalonul, banii se pierd definitiv, a spus ministrul.

Cele mai importante condiţii pe care România trebuie să le indeplinească pentru a primi fondurile din PNRR se referă la decarbonificare, guvernanta corporațiilor de stat și echilibrarea bugetului pensiilor, inclusiv prin cele speciale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL