Skip to content
Politică

Banii partidelor, scoși la vedere. Suspiciuni de încălcare a legii EXCLUSIV DOCUMENT

occupy.com

Redacția PSnews.ro vă prezintă mai jos în ce fel banii partidelor sunt acum scoși la vedere și ce suspiciuni de încălcare a legii planează asupra formațiunilor politice.

Concret, PSnews.ro a trimis la sfârșitul lunii martie o solicitare în baza Legii nr. 544/2001 (privind liberul acces la informaţiile de interes public), cerând ca Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), să ne pună la dispoziție, pentru fiecare partid în parte, cuantumul sumelor solicitate în vederea decontării, în urma campaniei parlamentare din anul 2016.

De asemenea, am vrut să știm ce sume au fost decontate până în prezent, pentru fiecare partid în parte, precum și – acolo unde este cazul – motivele pentru nedecontarea unor sume (la fel: pentru fiecare partid în parte).

În replică, AEP ne-a transmis un document în care nu doar că arată sumele solicitate de către partide, banii rambursați, precum și cei nerambursați, ci și confirmă indirect problemele semnalate de presă în ultimele luni la nivelul PNL și al USR. Mai precis, în dreptul acestor formațiuni politice, AEP a pus câte un asterisc, cu mențiunea: „sume propuse spre rambursare” (sublinierea ne aparține).

Top 5 în cifre

Consultând documentul pus la dispoziție de reglementatorul electoral, observăm că topul este condus de către PNL și PSD. Paradoxal, chiar dacă PSD dispune de un activ de partid mai mare decât cel al PNL, social-democrații au solicitat spre rambursare o sumă mai mică decât liberalii (circa 13,83 de milioane de lei, față de 16,48 milioane lei).

Oamenii lui Liviu Dragnea și cei ai Ralucăi Turcan sunt urmați la mare distanță de către politicienii lui Traian Băsescu și cei ai lui Călin Popescu-Tăriceanu. Astfel, PMP a solicitat 5,3 milioane de lei, iar ALDE – 5,1 milioane de lei.

Ultima poziție din top 5 este ocupată de către USR, oamenii lui Nicușor Dan cerând de la AEP aproximativ 1,9 milioane de lei.

Procentaje surprinzătoare. Dezastru la USR

Principalul aspect care ne interesează din documentul AEP îl constituie nu atât sumele NErambursate de către Autoritatea Electorală Permanentă, cât mai ales procentajul acestora din totalul banilor ceruți de către partide. Menționăm că am efectuat calculele rotunjind la numere cu două zecimale.

Astfel, cei 1,77 de milioane de lei nerambursați spre PNL reprezintă 10,74% din totalul sumei cerute de către liberali.

În contrast puternic față de cei de mai sus se află social-democrații, care au fost refuzați de către AEP cu numai 73.874,35 lei, constituind 0,53% din totalul solicitat de PSD.

La rândul lor, popularii se pot lăuda cu 75.994,36 lei nerambursați, ceea ce înseamnă o rată de refuz de 1,43% pentru PMP.

Pe de altă parte, liberal-conservatorii sunt de peste două ori mai neperformanți decât adversarii lor din PMP, ALDE fiind refuzată cu 157.569,84 lei, constituind 2,94% din suma solicitată.

La USR, putem vorbi despre un adevărat dezastru: AEP le-a refuzat oamenilor lui Nicușor Dan nu mai puțin de 639.899,03 lei, reprezentând 33,68% din totalul cerut.

Motivele nerambursărilor

În ciuda solicitării noastre exprese, AEP nu ne-a precizat defalcat motivele care au determinat nerambursarea sumelor solicitate, instituția limitându-se să ne transmită că acestea „au vizat, preponderent, nerespectarea prevederilor art. 28, 36, 38 și 48 din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Precizăm că articolul 28 se referă la modul în care partidele, alianțele politice și candidații independenți își deschid, prin intermediul câte unui mandatar financiar, conturi bancare de campanie în care pot primi contribuții în acest sens, art. 36 reglementează materialele de propagandă pe care politicienii (fie ei independenți sau membri ai unui partid ori ai unei alianțe) le pot folosi în campaniile electorale, art. 38 are în vedere destinațiile contribuțiilor pentru campania electorală, în timp ce art. 48 vizează modul în care AEP le rambursează politicienilor sumele cheltuite în campanie, în limitele legale. (Găsiți AICI textul legii.)

Puteți descărca de AICI documentul original conținând răspunsul AEP.

AEP rambursari-page-001

AEP rambursari-page-002

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *