Skip to content
Politică

Banii secreți ai partidelor. Formațiunile politice fentează legea după bunul plac

radiocluj.ro

Banii aruncați în conturile partidelor de către membri sau de donatori anonimi rămân o adevărată nebuloasă, transparența financiară de care ar trebui să dea dovadă formațiunile politice fiind mai mult o vorbă în vânt atunci când vine vorba de raportarea veniturilor reale.

La 11 ani după adoptarea legii 334/2006, comportamentul formațiunilor politice se menține la nivelul eschivelor în raportarea cheltuielilor anuale, reclamă analiștii Institutului de Politici Publice.

Un raport recent al IPP arată că partidele românești eșuează în îndeplinirea responsabilă a rolului de formatori ai unui comportament corect fiscal în România.

Șefu’ dictează

„Disciplina financiară nu pare instituționalizată, ci dependentă de schimbările persoanelor din conducerea partidelor, pe fondul eșecului total al Autorității Electorale Permanente în a se impune ca instituție respectată și intransigentă în orice derapaj sesizat, indiferent de forța politică a celui vizat”, arată evaluarea făcută de analiștii institutului.

Datele trimise spre publicare Monitorului Oficial sunt de multe ori incomplete, între begetele de venituri și cheltuieli se remarcă contradicții flagrante, iar AEP pare să doarmă în bocanci, reclamă autorii raportului.
În anul electoral 2016, reprezentanții UDMR par să fi fost printre cei care au pus o mare parte din cărți pe masă, veniturile raportate de formațiunea parlamentară fiind de 27.603.324 lei, cea mai mare sumă raportată de un partid din România. Pe principiul „sărac și cinstit”,  PSD-ul lui Liviu Dragnea a cheltuit 27.268.423 lei, deși veniturile raportate nu justifică suma pusă la bătaie de social-democrați.
De altfel, când vine vorba de ascuns bani, politicienii par experți în ascunderea cuantumului donațiilor confidențiale, a cuantumului total a donațiilor și a sumei globale a veniturilor, observă Adrian Moraru, directorul IPP, autor al evaluării.
„În lipsa unei instituții care să aplice cu fermitate Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, partidele politice au tendința să se eschiveze de la obligațiile legale de raportare a cheltuielilor anuale, având un comportament mai degrabă indisciplinat fiscal, acest lucru în condițiile în care multe dintre persoanele juridice din România fac toate eforturile să respecte cu strictețe cerințele legale, la cea mai mică abatere fiind penalizate dur. Mărimea partidului nu pare a fi direct proporțională cu seriozitatea managementului financiar/respectarea obligațiilor legale.”, notează acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *