Skip to content
Politică

Banii trimiși de diaspora, depășiți de investițiile străine. BNR dă vina pe criză

forocoches.com

Banii trimiși de diaspora au fost depășiți de către sumele provenite din investițiile străine. Banca Națională a României (BNR) dă vina pe criza economică.

Statisticile BNR arată că în primele cinci luni din acest an investiţiile străine au depăşit pentru prima dată sumele trimise acasă de românii plecaţi în străinătate. Cei doi indicatori „au ca numitor comun criza”, a declarat pentru Mediafax Adrian Vasilescu, consultant de strategie al băncii centrale.

„Pe măsură ce criza se stinge, cresc şi aceste alocări, dar trebuie să spunem că această criză începută în 2008 nu s-a terminat; e într-un proces de stingere, dar nu s-a încheiat, nu am intrat într-un ciclu nou sau într-o perioadă de avânt economic”, a atras atenția Adrian Vasilescu.

Oficialul BNR a arătat că la nivelul populaţiei emigrante – care trimite bani acasă – s-au remarcat câteva evoluţii care au influenţat aceste remiteri.

„Din 2005 până în 2008, aceşti români plecaţi în străinătate au trimis acasă tot mai mulţi bani, atingând vârful de 6,3 miliarde de euro în 2008. Apoi unii au intrat în şomaj şi, în plus, le-au crescut cheltuielile de locuire. Ulterior, după ce şi-au revenit, şi-au adus şi familiile în ţările în care plecaseră, astfel că şi cheltuielile au crescut, rămânând mai puţini bani de trimis acasă, şi aceste evoluţii se văd în statisticile noastre privind remiterile”, a explicat Vasilescu.

Potrivit consilierului, schimbarea de metodologie a calculului investiţiilor străine şi remiterilor nu a influenţat evoluţia acestor statistici.

Datele BNR arată că în primele cinci luni din acest an investiţiile străine directe (ISD) au însumat 1,444 miliarde de euro, în timp ce remiterile au fost de 1,425 miliarde de euro, reprezentând 98,6% din totalul ISD. Raportul dintre remiteri şi ISD a fost de peste 100% în ultimii 10 ani şi s-a apropiat chiar de 200%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *