Banii Vaticanului. Care sunt veniturile, cheltuielile și deficitul Sfântului Scaun lăsate de Papa Francisc

Sursa foto: PIxabay

Vaticanul, cea mai mică țară din lume, cu o suprafață de doar 0,44 kilometri pătrați, își menține o influență colosală asupra celor 1,4 miliarde de credincioși catolici de pe glob.

Însă aura de sacralitate a Sfântului Scaun este tot mai des umbrită de acuzații legate de lipsa de transparență financiară, scheme de spălare de bani și abuzuri de privilegiu fiscal internațional. O realitate care, în timp, a erodat încrederea publică, a diminuat semnificativ valoarea donațiilor și a accentuat deficitul bugetar al micului stat, scrie pravda.ua.

Economia Vaticanului se sprijină pe patru piloni principali: veniturile din investiții și imobiliare, donațiile direcționate și contribuțiile către Papa, activitatea turistică și serviciile oferite de Institutul pentru Opere Religioase, cunoscut sub numele de Banca Vaticanului.

În anul 2022, aceste surse au generat un venit estimat la 887 de milioane de dolari. Cea mai mare parte, circa 65%, a provenit din activele imobiliare și investiții. Donațiile cu destinație precisă au acoperit 24% din buget, în timp ce fonul „Moneda Sfântului Petru” – contribuțiile adresate personal Papei – au adus doar 6%. Turismul și Banca Vaticanului au completat diferența cu un modest 5%.

În același timp, în 2022, 560 de milioane de dolari (63% din buget) a fost alocat pentru servicii și administrare, din care 436 milioane dolari – Spitalulului Bambino Gesú, cel mai vechi spital de copii din Roma (fondat în 1896), aflat sub jurisdicția Sfântului Scaun. Alte 30% din fonduri au mers către așa-numita misiune apostolică, care include 69 de organizații: sprijin pentru biserici, educație și munca misiunilor diplomatice din întreaga lume.

În ciuda reformelor și eforturilor de îmbunătățire a imaginii Vaticanului, experții consideră că indicatorii financiari ai orașului-stat sunt inexacți, ceea ce face destul de dificilă evaluarea stării economice reale a Sfântului Scaun. Experții nu au nicio îndoială că Vaticanul are rezerve semnificative, inaccesibile publicului larg.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: