Barbu: Protejăm fermierii români. Cum se importă cerealele ucrainene?

florin barbu
Sursa foto: Inquam / George Călin

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a comunicat, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că importul cerealelor din Ucraina este acum condiționat de obținerea unei licențe de import-export.

Conform declarației ministrului Barbu, acest lucru înseamnă că în următoarele 30 de zile „nu va fi permis niciun import de cereale în România”, iar ulterior, importurile vor fi autorizate exclusiv pe baza unei licențe.

Niciun bob de cereale nu va fi importat în România în următoarele 30 de zile.
După această perioadă, importul se poate face doar pe bază de licență de export-import”, arată ministrul Barbu.

„Alături de premierul Marcel Ciolacu am avut discuții cu premierul și ministrul ucrainean al agriculturii, iar Ucraina a emis un act guvernamental prin care se permite exportul de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță către România doar pe bază de licență”, mai precizează el.

Această declarație a fost făcută în contextul deciziei Comisiei Europene de a elimina restricțiile de import pentru cerealele din Ucraina.

Florin Barbu a dezvăluit că Ministerul Agriculturii a elaborat un „sistem echilibrat și fezabil” pentru a proteja producătorii români și producția locală, în urma negocierilor cu partea ucraineană șile mulțumește „fermierilor pentru încrederea și răbdarea de care au dat dovadă”.

„Licențele de export pentru companiile ucrainene vor deveni funcționale în 30 de zile, perioadă în care și România va elabora o procedură de licențiere clară pentru fermierii și procesatorii români”, spune ministrul.

„Vreau să fie foarte clar: nu vom elibera licențe de import decât fermierilor și procesatorilor români care dovedesc cu acte că au nevoie de completarea stocurilor”.

Am încredere că mecanismul propus de Comisia Europeană, asumat de Ucraina și negociat de noi, în interesul fermierilor va funcționa pe deplin!”, a mai declarat ministrul Agriculturii.

 

Comercializarea cerealelor ucrainene, decizii CE

Comisia Europeană a decis, vineri, să ridice restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene, valabile în cinci ţări, între care România, dar a cerut Kievului să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor.

În luna mai, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia) să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea-soarelui din Ucraina, condiţia fiind să nu împiedice tranzitul către alte ţări. Măsura, care expira la 15 septembrie la miezul nopţii, a fost decisă pentru a-i proteja pe agricultorii locali, care au atribuit acestor importuri prăbuşirea preţurilor pe piaţa internă, din cauza supraofertei

„În urma expirării măsurilor restrictive privind exporturile ucrainene de cereale şi alte produse alimentare către UE, Ucraina a fost de acord să introducă măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licenţe de export), în termen de 30 de zile, pentru a evita o supraofertă de cereale” pe pieţele ţărilor vecine,  a anunţat Comisia Europeană.

Ucraina a trebuit să instituie, începând chiar de sâmbătă, 16 septembrie 2023, măsuri eficiente de control al exportului în cazul a patru grupe de mărfuri, pentru a preveni orice denaturare a pieţei în statele membre vecine și să prezinte un plan de acţiune până cel târziu la sfârşitul zilei de luni, 18 septembrie 2023.

De asemenea, Comisia Europeană şi Ucraina vor monitoriza situaţia pentru a putea reacţiona la orice situaţie neprevăzută.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: