Skip to content
Internațional

Barcelona, sub asediu. Fragmentarea UE e pusă la cale de separatiștii din Catalonia

a1.ro

Conflictul din Catalonia nu s-a stins, ci a explodat mult mai puternic după ce Curtea Supremă Spaniolă a dictat sentințele împotriva celor care au încurajat la despărțirea Cataloniei de Spania. Nouă inculpați au fost acuzați de revoltă și au primit pedepse între 9 și 13 ani. Însă niciun acuzat nu a fost condamnat pentru rebeliune, infracțiune care i-ar fi adus 25 de ani de închisoare. 

Instanța a constatat că în 2017 au existat acte de violență „incontestabile”, însă acestea nu au fost suficiente de grave pentru a-i acuza de rebeliune, mai ales că forțele de ordine au reușit să stingă conflictele din societate. 

Oriol Junqueras, liderul partidului Stânga Republicană Catalană (ERC) și vicepremierul Cataloniei în 2017, a primit 13 ani de închisoare, cea mai mare pedeapsă pentru răzvrătire și abuz de fonduri publice, potrivit elpais.com. Alți trei miniștri guvernamentali – Raul Romeva, Jordi Turull și Doloros Bassa – au primit 12 ani de închisoare și interdicția de a ocupa 12 ani funcții publice. De asemenea, au fost condamnați pentru răzvrătire și abuz de fonduri publice în formă gravă, datorită sumelor mari de bani implicate. 

Alți doi foști membri ai cabinetului, Josep Rull și Joaquim Forn, au fost condamnați pentru abuz din fonduri publice și au o pedeapsă de 10 ani și jumătate de închisoare pentru răzvrătire. Fostul președinte al Parlamentului catalan, Carme Forcadell, a primit 11 ani și șase luni. Jordi Sanchez și Jordi Cuixart, liderii grupului societății civile ANC și Ommium, au primit nouă ani și șase luni de închisoare. Alte trei persoane au fost condamnare la un an și 8 luni de închisoare. 

Justiție sau justiție politică? 

Maxi-procesul din Catalonia a aruncat justiția în aer. A fost un proces complicat, dar în niciun caz lung, ci totul s-a mișcat foarte repede, iar condamnările au curs imediat. 

Politicienii condamnați au acuzat justiția că i-a condamnat pentru ideile lor, nu pentru fapte. Acești politicieni consideră că au fost aruncați în închisoare pentru că au oferit oamenilor o alternativă, iar justiția nu a făcut decât să încerce să le închidă gura și să-i supună Guvernului de la Madrid. 

Curtea Supremă s-a apărat și a spus că acțiunile politicienilor au semănat cu o lovitură de stat și că au încercat să elimine Constituția de la 1978, atacând ordinea constituțională prin „proceduri ilegale”. De asemenea, referendumul propus de politicienii catalani a fost cu totul împotriva deciziilor Curții Constituționale și avea menirea să submineze statul spaniol. 

Justiția s-a implicat fără discuții în jocul politicienilor și a aplicat legislația într-o dezbatere politică. Justiția spaniolă, sprijinită de Guvernul de la Madrid, a ignorat voința cetățenilor din Catalonia care voiau un referendum. Exista riscul ca acest referendum să ducă la fragmentarea Spaniei. 

Presiunea pusă de Uniunea Europeană, încă din 2017, se simte și astăzi la Madrid care nu-și permite nicio greșeală pentru că ar fi imediat exclus de la masa marilor puteri. Dacă Madridul nu e capabil să țină sub control Catalonia va suporta consecințele și Spania ar risca să se confrunte cu măsuri economice pentru a se încerca reducerea ambițiilor separatiste de la Barcelona. 

Tocmai din acest motiv Frans Timmermans este și astăzi văzut drept un inamic în Catalonia, după ce a făcut mai multe jocuri de culise pentru a împiedica referendumul. De altfel, Uniunea Europeană nu-și permitea și nici acum nu-și permite un referendum după povestea cu Brexit. 

Barcelona, sub asediu

Orașul Barcelona este sub asediu, atât din partea forțelor de ordine spaniole, cât și din partea separatiștilor care au ieșit în stradă pentru a se opune conducerii de la Madrid. Aeroportul de la Barcelona a fost atacat de separatiști pentru a atrage atenția, iar forțele de ordine au intervenit în forță și au lovit pe oricine le-a stat în cale. Elicopterele au survolat Barcelona. Garda Națională și polițiștii au păzit punctele de interes pentru a le proteja de separatiști. Intersecțiile orașului au fost blocate. Haosul s-a dezlănțuit pe străzi. 

Toate acestea nu știm dacă reprezintă voința majorității cetățenilor din Catalonia. Există totodată și persoane care nu agreează aceste manifestări și care nu sunt de acord nici cu separarea de Spania. 

Violențele din Barcelona vor mai continua și astăzi, marți, până când separatiștii vor înțelege că decizia Curții Supreme Spaniole este definitivă și condamnările se vor executa imediat. În Catalonia se termină un vis, acela al independenței. 

Trebuie să remarcăm că violențele de la Barcelona le depășesc cu mult pe cele de pe 10 august 2018 din București, însă nici UE și niciun alt stat din lume nu condamnă intervenția forțelor de ordine. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *